ДУМКИ

Сергій Доротич : Влада цілеспрямовано "зачищає" малий бізнес

15-03-2021 07:03

9

comments7238

Сергій Доротич

голова руху #saveФОП

В кінці минулого року і на початку нинішнього було гостре протистояння представників малого бізнесу і влади. На якій стадії все зараз? Чи пішла влада на поступки? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився економіст, кандидат наук з держуправління, один з засновників всеукраїнського руху #SaveФОП Сергій Доротич

Протистояння нікуди не поділося. Просто карантин вибиває нас з протестного графіка. "Червоні зони" практично по всій Україні ускладнюють організацію масових акцій. Але протест триває. На Майдані стоїть форпост, там йде цілодобове чергування. Днем приїжджають підприємці з регіону, вночі вахту тримає київський актив.

На 22 березня на 9 ранку ми скликаємо на Майдані всеукраїнську акцію за участю ФОПів з усіх куточків України. Вимоги у нас залишаються тими ж, що і раніше - дати бізнесу спокійно працювати, послабити адміністрування і фіскалізацію, дотримуватися конституційно гарантованого права на працю.

Ми вимагаємо, зокрема:

1. Терміново розглянути і прийняти законопроекти № 3993 і №№3853-1 (2). Мова про збереження спрощеної системи оподаткування. Щоб кожен міг легко і просто почати власну справу з кишенькових грошей, без досвіду і знань в бухгалтерії. Спрощенка також потрібна для конкуренції мікробізнесу і великих мереж. Конкуренція - це стримуючий фактор від підвищення цін на товари і послуги.

2. Вносити зміни в законодавство, які стосуються умов ведення діяльності мікропідприємництва, лише за результатами детального прогнозування їх наслідків. І лише після їх обговорення з представниками малого бізнесу. Максимально зменшити втручання чиновників в господдіяльність ФОПів.

3. Провести ефективні, а не косметичні реформи Державної податкової служби України (ДПСУ) та Державної митної служб України (ДМСУ). Зробити це за стандартами Євросоюзу, щоб з'явилися прозорі, зрозумілі, прості процедури стягнення податків, розмитнення. Тільки так можна і потрібно боротися з корупцією.

4. Ввести мораторій на перевірки мікробізнесу податківцями до завершення реформи ДПСУ та ДМСУ, а також мораторій на всі види перевірок (всіма контролюючими та перевіряючими органами) до моменту зняття обмежень, введених законодавчою і виконавчою владою в рамках боротьби з пандемією коронавируса.

5. Приймати виважені рішення в галузі карантину через COVID-19. І робити це, дотримуючись конституційних прав і свобод, забезпечуючи рівні можливості ведення підприємницької діяльності для всього бізнесу без винятків. А не так як у нас було і є, коли великий, частина середнього бізнесу і держсектор працюють, а мікробізнес - під ніж... Обмеження забирають можливість отримувати дохід підприємцю, в той час як податки ніхто не відміняв.

6. Не збільшувати тарифи на квартплату під час коронакризи.

7. Створити при президенті України постійно діючий консультативно-дорадчий орган, який буде напрацьовувати законодавчі ініціативи для розвитку мікропідприємництва і подавати альтернативну оцінку законопроектів, які виносяться на розгляд Верховної Ради. Так, президент, в результаті протестів руху #SaveФОП, створив 22 грудня 2020 своїм указом Раду з питань сприяння розвитку малого підприємництва. Але туди не був включений жоден з реальних представників руху #SaveФОП. Включили до складу "причепал", які деякий час побули в русі, а зараз відійшли і танцюють під дудку влади. Це діючі та колишні держчиновники, як та ж Ксенія Ляпіна, яка деякий час була з нами, але ніколи не була ФОПом і, звичайно, не може приміряти на себе всі тяготи підприємця. Це так звані "конструктивні ФОПи" (так влада називає тих, хто виступав за перенесення термінів фіскалізації в той час, коли рух #SaveФОП виступаємо за її скасування).

... Влада цілеспрямовано "зачищає" малий бізнес і, на жаль, вперто не йде не те, що на поступки, але навіть на конструктивний діалог. 22 березня буде рівно 3 місяці, як вона вдає, ніби щось робить (в грудні було оголошено про створення цьієї самої Ради при президенті). Але ніяких позитивних зрушень ми не бачимо. Саме тому протести тривають. Саме тому через тиждень у нас оголошена максимальна мобілізація.

В рядах підприємців величезне розчарування чинною владою. Ніхто не очікував такого цинізму від Зеленського і його "слуг". Навіть у 2010-му Азаров і Янукович пішли нам на зустріч під час "Податкового Майдану". Відкотили тоді назад фіскалізацію ФОПів і переформатували Податковий кодекс, зменшивши тиск на підприємців. Сьогоднішня влада нас не чує. Тим часом, 25 березня буде 100 днів, як ми стоїмо на Майдані, виборюючи право на працю, за майбутнє підприємницької сфери в Україні. І продовжимо боротьбу до перемоги. Ми не дамо конкретним чиновникам знищити мікропідприємництво і майбутнє України!



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!