ДУМКИ

Муса Магомедов : Будинки для людей похилого віку продовжують горіти. Де обіцяна реформа?

15-03-2021 16:03

0

Муса Магомедов

народний депутат України IX скликання

У Києві сталася чергова пожежа в будинку для літніх людей. На цей раз обійшлося без жертв і постраждалих. Проте, в пам'яті ще свіжий спогад про січневу трагедію в Харкові, під час якої загинули 15 осіб. Своєю думкою про ситуацію поділився з виданням "Коментарі" народний депутат України IХ скликання Муса Магомедов

Після трагедії в Харкові, нагадаю, ситуацію взяли на свій особистий контроль президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Була сформована спеціальна урядова комісія, яка повинна була провести перевірку всіх будинків для людей похилого віку та відзвітувати про свою роботу до 19 лютого.

На жаль, уряд не вважав за потрібне виконати свою обіцянку - звіту ми так і не побачили. Як, втім, і законопроектів, а також проектів нормативних актів, які повинні були залатати діри в законодавстві, що стосується роботи приватних будинків престарілих.

Нещодавно в тестовому режимі запрацював Реєстр постачальників і одержувачів соціальних послуг. Але ви не знайдете в ньому комерційних установ по догляду за літніми людьми. Очевидно, що влада поки займається цією сферою лише на рівні піару: заяви є, але результатів немає.

Хочеться запитати у чиновників: чого ви чекаєте? Нової трагедії з численними жертвами? Черговий наганяй від президента? Або журналістське розслідування, яке відкриє всі таємниці цього напівлегального бізнесу на людських життях?

Сфера догляду за літніми людьми потребує докорінної реформи. І тут мало буде зусиль тільки президента або уряду. Потрібен комплексний державний підхід за активної участі органів місцевого самоврядування. Адже проблеми доведеться вирішувати на всіх рівнях влади.

Пора створити в Україні легальний ринок приватних соціальних послуг. На ньому мають працювати прозорі компанії з гарною репутацією. В першу чергу це необхідно державі, так як бюджетних можливостей не вистачить, щоб допомогти всім, хто потребує. Почати можна з чогось простого, хоча б з того самого звіту урядової комісії.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!