ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Нові домовленості по Донбасу малоймовірні. Справа в Кремлі

17-03-2021 10:03

0

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович запевняє, що план, розроблений Німеччиною і Францією, буде представлений до кінця березня. Як на це може відреагувати Росія? Які перспективи нового плану? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився народний депутат України VIII і IX скликань Олексій Гончаренко

Речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович і глава ОП Андрій Єрмак анонсували план мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Він нібито розроблений з Німеччиною і Францією в рамках угод Нормандського і Мінського форматів. Кажу "нібито", бо ніякі деталі поки невідомі. Відповідно, заявляти про будь-які нові домовленості немає сенсу.

Якщо поглянути ширше, можна зрозуміти, що зараз Кремль, швидше за все, не піде ні на які мирні плани. Хіба що з метою їх зриву і звинувачення в цьому нас.

Буквально вчора, 16 березня, Росія влаштувала чергову провокацію. У Сумській області в повітряний простір України незаконно вторгся російський вертоліт. Вертоліт з РФ залетів на відстань близько 50 метрів на територію України. В українських прикордонників були всі підстави відреагувати на цей інцидент в самій жорсткій формі і просто його збити.

Очевидно, що це не просто помилка, а саме перевірка реакції. Росія так само перевіряє і інші країни, в тому числі НАТО. Буквально в серпні минулого року російський винищувач Су-27 порушив повітряний простір Альянсу в Балтійському морі. Якщо на такі дії Росії не буде необхідна реакція, вони підуть далі і далі.

Крім того, між ЄС і Росією розгорається дипломатичний конфлікт через справу Навального. ЄС і США вводять санкції проти Росії, висилають дипломатів. Поїздка шефа європейської дипломатії Жозепа Борреля на початку лютого в Москву завершилася демонстративним приниженням спроб ЄС налагодити діалог з Росією. Глава російського МЗС Сергій Лавров прямо заявив, що для Кремля ЄС "ненадійний, а країни ЄС, такі як Німеччина і Франція, поводяться "зарозуміло" по відношенню до Росії".

Тому зараз є малоймовірною можливість узгодження нових ефективних домовленостей по Донбасу в загальному. Тим більше таких, що будуть діяти. Адже навіть те перемир'я, що діє зараз, майже щодня порушується Росією і підконтрольними їй угрупованнями.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!