ДУМКИ

Вадим Івченко : Через Раду проштовхують небезпечні закони, пов'язані з ринком землі

17-03-2021 12:03

0

Вадим Івченко

депутат Верховної Ради VIII, ІХ скликань

Депутат Верховної Ради VIII, IX скликань, заступник голови партії ВО "Батьківщина" Вадим Івченко оцінив для видання "Коментарі" ситуацію навколо ринку землі в цілому і земельних законів зокрема, які зараз активно намагаються прийняти в парламенті

Цього тижня монобільшість проштовхує земельні закони які остаточно позбавляють громадян української землі. Цей документ знищує поняття "особливо цінні землі", адже законопроектом усувається положення Земельного кодексу, яким заборонялося знімати один метр верхнього шару землі. Законопроект № 2194 продовжує стратегію щодо розпродажу землі іноземцям і ставить крапку на українському фермерстві.  Хочу нагадати, що ще в 1 читанні ми говорили, що таких законів навіть у ЄС немає. Це не ринок, це базар!

У березні минулого року Верховна Рада більшістю голосів, не дивлячись на шалений опір опозиційних сил і фермерських організацій, дотиснула прийняття Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення". Цим законом скасовано мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення, і введений, так званий, ринок землі.

Багато райдужних обіцянок під це було роздано. Одна з яких - інвестиційний бум в аграрному секторі.

І дійсно - ринок швидко відреагував на цю подію: почався різкий спад інвестицій. До кінця 2020 падіння становить більше 40%. У цифрах це близько 2 мільярдів доларів! І це тільки внутрішні інвестиції. Фермери відкладають останні гроші, щоб було за що викупити землі. Перестали інвестувати в розширене виробництва, відновлення родючості грунтів, в екологічне землеробство, закуповувати біогазові станції. За фактом, склалася ситуація, коли землекористувачі використовують земельні наділи виключно для швидкого отримання прибутку. Сіють технічні та олійні культури, знекровлюють чорноземи.

Але коштів місцевим фермерам все одно не вистачить для повномасштабного викупу землі. Їх не вистачить навіть в усій українській банківській системі. Сума значно більше, ніж має вся економіка країни, включаючи її фінансовий сектор.

Ось тут “на допомогу” прийде великий іноземний капітал.

Уже зараз іноземці де-факто присутні в українському сільському господарстві. Чотири мільйони гектарів або площа Швейцарії - щонайменше стільки сільськогосподарських земель орендують іноземні інвестори в Україні. Третій за розмірами агрохолдинг NCH Capital із земельним банком в 400 тис. га належить американським інвесторам. Нещодавно інвестиційний фонд із Саудівської Аравії купив агрохолдинг на 270 тис. га. Охочих оперувати українським земельним ринком - безліч!

Україна, яка має великий економічний потенціал, в даний час стала полем зіткнення для сильних геополітичних гравців. Тому хочу нагадати нашим "реформаторам", що які б не були впливові наші партнери – в першу чергу потрібно думати про національні інтереси України!



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!