ДУМКИ

Вікторія Гриб : Як вплинуть ковід-паспорта на життя українців

18-03-2021 19:03

0

Вікторія Гриб

народний депутат України IX скликання

Народний депутат України IХ скликання Вікторія Гриб поділилася з виданням «Коментарі» думкою про ковід-паспорта (сертифікат вакцинації), які можуть з'явитися в Євросоюзі вже до літа

Тільки недавно писала блог про ковід-паспортах, як з'явилася новина про готовність ЄС вже до літа запустити сертифікат вакцинації. Його власники зможуть подорожувати по Європі без обмежень.

Причому Єврокомісія не хоче, щоб документ ставав умовою для дискримінації. Тим, хто відмовляється вакцинуватися, ймовірно, дозволять користуватися тією ж свободою пересування, але "за умови обов'язкових тестів або самоізоляції".

І нас би це влаштувало, якби не одне "але". Ковідний сертифікат видадуть щепленим будь-якою з вакцин, дозволених Європейським агентством з лікарських засобів - тобто, препаратами Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca (Covishield - аналог AstraZeneca) і Janssen.

Ось тільки очікувана в Україні китайська вакцина Coronovac в ЄС навіть не знаходиться в процесі реєстрації. Крім того, з урахуванням темпів вакцинації, Україна аж ніяк не готова до введення ковід-сертифікатів.

А якщо згадати, що наявність щеплення - не гарантія того, що людина безпечна для оточуючих, ситуація стає і зовсім унікальною - вакцинований може бути носієм не тільки сертифіката, а й самого коронавируса. Хвороба санітарного лікаря Ляшко, який підхопив ковід вже після вакцинації - тому підтвердження.

Саме з цієї причини Всесвітня організація охорони здоров'я неодноразово виступала проти коронавірусних паспортів, адже справді невідомо, скільки зберігається імунітет, що з'явився після вакцинації.

Загалом, "веселі" часи настають, друзі.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!