ДУМКИ

Андрій Кривонос : Ідея про "економічний паспорт" - сира і непідготовлена

22-03-2021 10:03

0

Андрій Кривонос

голова директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні

Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення провести аудит всіх дозволів на користування українськими надрами. А президент Володимир Зеленський в своєму відеозверненні після засідання РНБО заявив, що в Україні планують створити "економічний паспорт", за допомогою якого діти зможуть отримати кошти від використання надр держави. Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос проаналізував це рішення для сайту "Коментарі"

Ідея про "економічний паспорт" - сира і непідготовлена. При благих думках способи реалізації поки бачаться - тільки проблемні. Якщо вже робити участь громадян в розподілі доходів, одержуваних державою, то за принципом "все - всім". У всіх інших випадках ми будемо стикатися з такою низкою проблем і неврегульованих питань, що ідея не вийде на стадію реалізацію.

За задумом, 18-річні можуть отримати кошти від користування та видобутку надр в країні і витратити їх на здобуття вищої освіти в країні. Але ж в 18 років частина українців вже поступила. Накопичувати кошти на персональному депозитному рахунку в банку - теж питання про вибір такого банку, збереження там коштів. І чому тільки освіту? Житло для молоді, бізнес для молоді, релокацію (переїзд на нове місце проживання, пов'язаний з роботою в філії компанії - ред.) - це ігнорується.

Ну і питання - а про які надра йдеться? Про всі, за якими є платежі?

Та й сам термін "економічний паспорт" виглядає застарілим. Мені він нагадує "трудову книжку селянина" з радянських часів з трудоднями. Тільки той, хто туди вносив записи, міг перевірити інформацію, всі інші (і сам володар унікального документа) просто вірили на слово. Так і з економічним паспортом в сьогоднішньому формулюванні - всім доведеться вірити на слово, що там написано правильно.

Та й про цифровизацию такого питання взагалі забули.

Повертаючись до аудиту всіх дозволів на користування українськими надрами.

Але ми ж восени слухали результати аудиту держави. "Результати аудиту показали, що за останні 10 років Україна втратила 1 трильйон доларів через нереалізовані можливості. Найбільше держава не використовує потенціал своїх надр. За словами голови Кабміну, Україна має більше 12 тисяч розвіданих родовищ корисних копалин, і лише третина з них розробляється. Активне використання цих родовищ може принести державі 409 мільярдів доларів"... Значить, ми зараз плануємо провести аудит минулого аудиту? Або тоді просто порахували, а зараз ми ще раз на це подивимося детальніше?! Або РНБО не вірить результатам, отриманим Кабінетом міністрів? Або забули, що це робили і говорили про це?

На жаль, ці два питання - аудит дозволів і розподіл доходів - добре звучать, але тягнуть за собою занадто багато несистемних рішень.

Потрібно думати далі, що робити з майном і ресурсами держави, і як заробляти на них, а не розподіляти.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!