ДУМКИ

Сергій Магера : Росія - сторона конфлікту. Кремлю доведеться відповісти за Крим і Донбас

30-03-2021 13:03

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

У спільній заяві 46-ти країн ООН з нагоди сьомої річниці прийняття Генасамблеєю ООН резолюції про територіальну цілісність України, підкреслюється, що Росія окупувала український Крим і є стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником. Про важливість подібних правильних акцентів виданню «Коментарі» розповів народний депутат України IХ скликання Сергій Магера

Держави-члени ООН виступили зі спільною заявою і визнали Росію стороною конфлікту на Донбасі. Це не перша спроба визначити статус РФ в ситуації в Криму і на сході України, це - чергове підтвердження позиції світової громадськості.

Всі сім років війни, Росія просуває на світовій арені тезу, що в Україні йде громадянська війна, а вона виступає лише як посередник. У будь-якому конфлікті дуже важливо зафіксувати сторони, тому що це перший крок до його вирішення.

Резолюція ООН підтверджує, що світова громадськість розуміє загрози з боку РФ. Міжнародні суди і організації не вперше називають речі своїми іменами. У звіті Міжнародного кримінального суду за 2016 рік прямо говориться про протистояння між збройними силами РФ і Україною. У 2017 році Міжнародний суд ООН визнав Росію стороною конфлікту. У березні цього року посли "великої сімки" підтвердили, що Росія є стороною конфлікту.

Всі ці факти визнання статусу Росії мають важливе значення і для подальших перспектив України в міжнародних судах. Скільки мотузочці не витися, Кремлю доведеться відповісти за всі злочини, вчинені в Україні. До того ж, це ще один додатковий привід жителям непідконтрольних територій задуматися про роль Росії у війні на Донбасі. Адже пропагандистська машина РФ формує у них зовсім інше сприйняття.

Ми повинні пам'ятати, що Україна бореться не тільки за повернення територій, а й за повернення людей. Якщо ми хочемо миру і якнайшвидшої реінтеграції наших територій, то потрібно активніше працювати з нашою внутрішньою аудиторією.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!