ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Якщо Зеленський не поверне довіру в американсько-українські відносини, він повинен піти

05-04-2021 16:04

0

comments1322

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Народний депутат України VIII і IX скликань Олексій Гончаренко висловив виданню «Коментарі» думку про першу телефонну розмову президентів України Володимира Зеленського та США Джо Байдена, а також про те, які кроки має зробити Україна, щоб не втратити підтримку США

Телефонна розмова Джо Байдена та Володимира Зеленського не дарма стала однією з найобговорюваніших подій останніх днів. За два місяці президентства Байден вже встиг поговорити з Путіним, якого пізніше назвав “вбивцею”, але не з “найвеличнішим лідером сучасності”, як говорила свого часу прессекретарка Зеленського - Юлія Мендель. Проте чому розмова відбулася саме зараз?

Останній контакт лідерів України та США відбувся півтора роки тому на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку. З того часу ні з Трампом, ні тим більше з Байденом, Зеленський не контактував. До минулої пятниці.

Тривала відсутність дзвінка мала символічне значення. Таким чином Байден сигналізував Зеленському, що, по-перше, він пам'ятає про “плівки Деркача” і про те, як активно в цьому брали участь “слуги”. По-друге, він дав зрозуміти, що Зеленському варто позбавлятися впливу олігархів. І по-третє, що в Україні треба проводити реальні реформи, а не імітувати їх.

Проте розмова відбулася, не тому що Зеленський зробив певний прогрес у реформах чи боротьбі з корупцією. Саме нарощування військ з боку Росії посприяло дзвінку.

Під час розмови Байден висловив підтримку територіальної цілісності України, також згадав про реформи та боротьбу з корупцією, коронавірус і зміцнення демократії. У Офісі президента додали, що Джо Байден висловив підтримку прогресу України в питанні отримання членства в НАТО.

США для України є стратегічним союзником. Ми маємо бути вдячні за ту підтримку, яку нам надали в цей складний час. Проте криза у американсько-українських відносинах все ж існує. І якщо Зеленський не зробить необхідні кроки, про які наші партнери сигналізували раніше, Україна все ще ризикує втратити підтримку Вашингтону. А це дійсно велика проблема, бо США ― єдина країна, яку боїться Путін.

Втратити підтримку ключового партнера під час війни на Донбасі ― дорівнює самогубству. Якщо Зеленський не впорається із завданням повернення довіри в американсько-українських відносинах, він має піти.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!