ДУМКИ

Вадим Івченко : Як Україні виграти битву за інвестора

06-04-2021 10:04

1

Вадим Івченко

депутат Верховної Ради VIII, ІХ скликань

Депутат Верховної Ради VIII, IX скликань, заступник голови партії ВО "Батьківщина" Вадим Івченко поділився з виданням "Коментарі" думкою, чому в Україну не поспішають інвестори - і як виправити ситуацію

Весь світ сьогодні знаходиться в стані конкурентної боротьби за інвестора. Україна поки цю боротьбу безнадійно програє. Лише в 2018 році Польща залучила 11,5 млрд дол інвестицій, Чехія - 9,4 млрд дол, Угорщина - 6,3 млрд дол. А Україна за той же рік залучила лише 2,9 млрд дол. У 2019 ця ситуація трохи виправилася і інвестиційні портфелі виросли на 11%. Але 2020-й показав падіння майже на третину!

Значна кількість інвестиційних проектів не було реалізовано в Україні через те, що є ризики недосконалої системи захисту права власності, часті зміни фіскальної політики. До того ж, в інших країнах інвесторам пропонували цілий перелік інструменти підтримки з боку держави. У нас цього практично немає.

Мушу визнати, що в останні роки ми взагалі, на жаль, не відрізняємося стабільністю законодавства і стійкими інститутами влади. Протягом всієї історії незалежності України уряди декларували підтримку інвесторів, підписували меморандуми, проводили зустрічі. Але в більшості випадків все на цьому і закінчувалася. Окремі успішні кейси стали швидше винятком, ніж правилом.

Одні з головних кроків, з яких потрібно починати "битву" за інвестиції - прийняття законодавства, яке б стимулювало цю діяльність. Вітчизняна економіка хоча і модернізується, все ще залишається переважно сировинною, з невисоким відсотком переробки. Саме створення інвестиційних стимулів для проектів, які будуть реалізовуватися в індустріях з високою доданою вартістю (машинобудуванні, сільському господарстві, хімічній промисловості, електроніці) - завдання №1 для країни.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!