ДУМКИ

Валерія Вагоровська : Як розмовляти з дітьми про гроші

07-04-2021 11:04

0

Валерія Вагоровська

Засновник і керуючий партнер міжнародної платформи платежів для бізнесу Fondy

Фінтех-експерт, засновник і керуючий партнер міжнародної платформи платежів для бізнесу Fondy Валерія Вагоровська поділилася з виданням «Коментарі» думкою, чому важливо вчити дитину з повагою ставитися до грошей. І розповіла, як це робити

Я спостерігаю і аналізую, як сучасні діти бачать механізм отримання грошей. Запитуєш: "Звідки беруться гроші?" Відповідають: "З картки!" "А на картці як з'являються?" "Мама, на картці - з банку, що тобі не зрозуміло?"

Перше, про що я говорю зі своїми дітьми – це не форма грошей (кошти на картці, банкноти, криптовалюта) і навіть не питання доцільності покупок (ми не купимо цю ляльку, тому що...). В першу чергу, на мій погляд, важливо і потрібно пояснити, що гроші - це винагорода. Винагорода за нашу роботу. Це засіб, а не мета.

Ми часто не помічаємо, як ми говоримо про свою роботу, і не важливо, наймана це праця або власний бізнес. Ми, дорослі люди, у присутності дітей легковажно кидаємо фрази про те, як робота дістала, що ми втомилися і не хочемо більше туди йти. І впевнені, що дитина не розуміє, не чує, адже скільки їй? Всього три-чотири роки? А насправді ми вже закладаємо її негативне ставлення до роботи, як до чогось поганого, важкого.

Психологи кажуть, що вік з 3 до 6 років – час, коли дитина збирає інформацію про навколишній світ і вчиться прийнятній в суспільстві поведінці. Вони не рекомендують легковажно ставитись до дитячих запитань або думати, що рано, дитина ще не зрозуміє. На будь-які питання важливо відповідати, і про гроші – теж.

Ми живемо у фізичному світі, в якому правильне ставлення до фінансів допомагає створити базу для нормального, а краще – комфортного життя. Тому важливо вчити дитину з повагою ставитися до грошей. Не жадібності! А саме повазі. Тому що вони – винагорода за працю і результат твоєї роботи.

До речі, з роботою пов'язаний ще один важливий момент. Усім мамам знайома ситуація, коли дитина починає плакати: "Не йди, не їдь, навіщо тобі робота?". Особисто я дуже багато їжджу, тому що офіси Fondy знаходяться у різних країнах: Великобританія, Ірландія, Польща, Cловаччина, Україна. Пандемія 2020-2021 обмежила ці поїздки з об'єктивних причин, але вони є. І я багато розмовляю з дітьми про свою роботу, щоб у них не формувалося негативне ставлення, бо вона розлучає їх з мамою.

Я пояснюю, що робота - те, завдяки чому мама щаслива, мама реалізована і може йти до своєї мрії. Адже дуже важливо мати мрію і прагнути її реалізовувати. Кажу, що ми усі своїми діями щось змінюємо у світі, робимо життя людей комфортнішим і отримуємо від них винагороду за те, що ми для них створюємо. Я, як мама і фінансист, дуже хочу, щоб мої діти правильно ставилися до грошей, хотіли працювати і заробляти, самореалізовуватися, і, що дуже важливо, бути корисними людям. А як говорите зі своїми дітьми про гроші ви?




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!