ДУМКИ

Муса Магомедов : Чому Північний потік-2 - це загроза не тільки для України, але і для Європи

12-04-2021 11:04

0

Муса Магомедов

народний депутат України IX скликання

В американському виданні The Wall Street Journal вийшла стаття українського міністра реінтеграції Олексія Рєзнікова. У ній автор доводить, що будівництво газопроводу Північний потік-2 загрожує національній безпеці України. Своєю думкою щодо того, чи такий небезпечний цей російсько-європейський проект, з виданням "Коментарі" поділився народний депутат ВР IХ скликання Муса Магомедов

У сферу компетенції Рєзнікова не входить енергетична безпека держави. Тому сам факт публікації цієї статті говорить про те, що українська влада намагається вивести проблему ПП-2 на новий рівень обговорення.

Політичні експерти вважають, що стаття Рєзнікова орієнтована, перш за все, на аудиторію Сполучених Штатів, але також і на ЄС. Україна намагається послати сигнал Європейському Союзу, який зайняв неоднозначну позицію в питанні добудови та запуску в експлуатацію ПП-2.

Тим самим українська сторона хоче актуалізувати питання добудови ПП-2 на тлі загострення ситуації на Донбасі. Дуже добре, що США повністю підтримують Україну в протистоянні з Росією. Але нам також важливо, щоб Сполучені Штати вплинули на дуже мляву позицію Євросоюзу.

Важливо відзначити, що запуск ПП-2 суперечить національним інтересам США. Тому, посилюючи список санкцій і політичний тиск на країну-агресора, Вашингтон тим самим допомагає нам відстояти свої економічні інтереси. У діалозі між США і ЄС Україна сьогодні є додатковим аргументом проти добудови газопроводу.

Безпека України - це безпека Євросоюзу. Наша країна є останнім рубежем, який стримує російську військову машину. Добудова і запуск Північного потоку-2 значно послабить нас економічно, так як бюджет втратить мільярди доларів доходів від плати за транзит газу.

Європа повинна пам'ятати про те, що на кону стоїть не тільки національна безпека України, а й самого Європейського Союзу. Крім того, ПП-2 може стати серйозним випробуванням для нашого курсу євроінтеграції. Якщо Євросоюз розглядає Україну як майбутнього члена єврозони, не можна допустити, щоб в питанні ПП-2 перемогла Росія.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!