ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Карантин і бізнес: компенсація запущена, але питання залишилися

12-04-2021 14:04

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Вступив в силу Закон про виплати 8 тис грн найманим працівникам і підприємцям, які постраждали від наслідків карантину. Згідно з документом, допомога буде одноразовою, зареєструватися на її отримання можна через додаток «Дія». Ситуацію з допомогою з боку влади під час точкових локдаунів проаналізував для сайту «Коментарі» народний депутат Верховної Ради України VI - IХ скликань Дмитро Шпенов

Це вже друга компенсація, яку громадяни і бізнес отримають від держави. На відміну від попередньої, нинішня програма передбачає виділення допомоги з місцевих бюджетів. Її розмір повинна визначити місцева влада.

Очевидно, що в цей раз центральна влада вирішила розділити відповідальність з місцевою. Для останньої ці витрати є незапланованими, тому не можна точно сказати, яким буде розмір допомоги на місцях. Швидше за все, менше, ніж 8 тис грн.

Важливо відзначити, що виплати бізнесу і найманим працівникам будуть проводитися не на всій території України, а тільки в "червоних" зонах. Введення місцевих локдаунів замість національного дозволило заощадити кошти держбюджету і дати можливість підприємцям працювати, а значить - платити податки до бюджетів усіх рівнів.

Надання допомоги у важкий час, який сьогодні переживають всі українці, безумовно, правильне рішення влади. Проте, залишається ряд питань. Перше з них - з якого джерела будуть взяті гроші. Минулого разу фінансування здійснювалося за рахунок коштів "ковідного" фонду. Сьогодні ясності в цьому питанні немає.

Крім того, хочу звернути увагу на питання соціальної справедливості. Отримати 8 тис грн краще, ніж нічого. Але подумайте, як це виглядає на тлі космічних зарплат в держкомпаніях, центральних органах влади і судах.

Люди подякують за допомогу, але залишиться питання: "чому, незважаючи на кризу, я отримав 8 тис грн в місяць, а чиновник сотні тисяч?". Владі варто замислитися над цим, перш ніж говорити людям, що в бюджеті немає грошей на нормальні компенсації.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!