ДУМКИ

Олена Хотенко : Податки, бізнес, карантин - як поліпшити ситуацію

15-04-2021 10:04

0

Олена Хотенко

віце-президент в Асоціації платників податків України

Віце-президент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко поділилася з виданням «Коментарі» думкою з приводу критики, яка звучить з боку бізнесу на адресу законодавчої влади і представників Державної податкової служби

Законодавчі ініціативи в галузі податків у нас, дійсно, йдуть ще більш жорсткі, ніж були навіть до карантину. І тут основну роль грає саме законодавча влада, а не виконавча, не податківці. До нардепві дуже багато питань. Чому замість послаблення податкового тягаря, його підсилюють? Чому не змінюють Податковий кодекс в кращу сторону - з метою ефективності системи адміністрування?

У сучасних реаліях, на тлі світового досвіду оподаткування, Україна серйозно відстає у плані підтримки підприємців.

Думаю, драйвером змін міг би виступити керівник Державної податкової служби Олексій Любченко, який, згідно з останніми даними, буде наступні п'ять років керувати відомством (в минулому році з ним уклали контракт на період дії карантину, але зараз з'явилася інформація, що він виграв конкурс на посаду глав ДПС, а тому буде укладено новий контракт - терміном на п'ять років - прим. ред.).

Він міг би доводити до відома депутатів, Кабміну, ті проблеми, які потрібно вирішувати, щоб податки збиралися більш ефективно і менш травматично для бізнесу. Тут велика роль Любченко саме як комунікатора, як грамотного управлінця. Щоб податкова служба вийшла зі стану постійного реформування, реорганізації, зайняття позиції, що "ми просто виконуємо законодавчі ініціативи, які прийняті Радою". Важливо займати більш активну, відповідальну позицію. Хто як не голова ДПС знає всі проблеми, з якими приходься стикатися і податківцям, і платникам податків?

До речі, те, що Любченко виграв конкурс і його фактично перепризначили головою ДПС, розцінюється позитивно - як Асоціацією платників податків, так і бізнесом. За рік роботи на посаді керівника податкової служби він показав відкритість і прозорість, взаємодії на всіх рівнях. Йому доведеться зіткнутися зі складнощами, пов'язаними з реорганізацією відомства. Багато що належить зробити для налагодження сервісів, електронних систем, кадрової політики, податкової культури - як з боку платників податків, так і з боку податкових служб. Сподіваюся, ці завдання будуть виконані, а відкритість і прозорість процесів - збережена.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!