ДУМКИ

Сергій Магера : Президент Зеленський активізувався в переговорах по Донбасу і боротьбі з олігархами

19-04-2021 15:04

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

Народний депутат Верховної України IХ скликання Сергій Магера висловив виданню «Коментарі» думку щодо активізації президента Володимира Зеленського на внутрішній і зовнішній аренах

Президент України Володимир Зеленський, дійсно, активізувався на всіх напрямках політики. 16 квітня він відвідав з офіційним візитом Францію, де зустрівся зі своїм французьким колегою Емманюелем Макроном. Під час зустрічі двох лідерів до них по відеозв'язку приєдналася канцлер Німеччини Ангела Меркель.

З огляду на те, що дані переговори відбулися після того, як раніше Макрон і Меркель поспілкувалися з президентом РФ Володимиром Путіним, можна припустити, що таким чином наші західні партнери по мирному врегулюванню на Донбасі хочуть врівноважити ситуацію з комунікаціями держав-учасників нормандської четвірки (Н4).

Експерти відзначають той факт, що президент Макрон не брав участі в підсумковій прес-конференції. Французька сторона дала лише кілька загальних коментарів, але прокоментувати конкретні результати переговорів відмовилася. Це красномовно говорить про те, що РФ сьогодні має певний політико-економічний вплив на Францію.

Зеленський, підбиваючи підсумки спілкування з Макроном і Меркель, заявив, що Україна послала чіткий сигнал своїм партнерам про те, що виконала свою частину домовленостей в рамках Н4 і готова до нової зустрічі в даному форматі. На 19 квітня заплановано обговорення радниками лідерів Н4 кластерів по врегулювання ситуації. Німецька сторона в офіційній заяві зазначила домовленість закликати РФ відвести війська від українських кордонів.

Крім того, президент Зеленський запропонував Франції підписати Декларацію про підтримку європейського курсу України, яку вже підтримали кілька країн Євросоюзу.

Глава української держави також заявив, що наша країна чітко визначила курс на вступ в НАТО і чекає засідання комісії в червні, щоб побачити підтримку щодо надання Україні статусу ПДЧ.

Коментуючи перспективи зустрічі президента США Джо Байдена і президента РФ Путіна, Зеленський зазначив, що спілкування лідерів двох держав може привести до зниження напруженості на Донбасі.

Візит президента України до Франції проходив на тлі зростання міжнародної напруженості, що, безсумнівно, позначилося на його результативності. Проте, переговори Зеленського з Макроном і Меркель важливі для донесення української офіційної позиції з важливих для України питань.

Поряд із зовнішньополітичним напрямком, Зеленський активізувався і на внутрішньополітичному. Інтерес громадськості викликала заява президента України про те, що за підсумками засідання РНБО, яке частково відбулося в закритому режимі, прийнято рішення доручити Радбезу і АМКУ розробити законопроект про статус олігарха. За словами Зеленського, влада має на меті нівелювати вплив великого бізнесу на економіку та політику. Примітно, що одним з інструментів впливу на олігархів розглядаються санкції. Кабміну доручено підготувати зміни до законодавства про застосування санкцій щодо олігархів.

Українське суспільство, здебільшого, негативно сприймає олігархів. Однак ідея подібного законопроекту, як, втім, і підміна роботи правоохоронних органів і судів санкціями РНБО, виглядає не до кінця збалансованою з точки зору законності.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!