ДУМКИ

Олексій Дорошенко : Корона-криза змінила споживчі настрої в Україні

07-05-2021 10:05

0

Олексій Дорошенко

голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж

Як корона-криза та карантинні заходи змінили споживчі настрої в Україні? Що стали більше (менше) купувати? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Все, що пов'язано з товарами тривалого використання, включаючи продукти, стало в зв'язку з пандемій коронавіруса і карантинними обмеженнями користуватися набагато меншою популярністю. Дефіцит бюджету призвів до того, що влада шукає різні шляхи його наповнення. Так, зростає вартість комуналки. І це, і економічні проблеми призводять до того, що українці в основному витрачають гроші на комуналку, продукти, проїзд, зв'язок (мобільний, інтернет, доставку чогось). Плюс, зрозуміло, фармація та охорона здоров'я. Вони за останній рік витіснили багато інших статей витрат. Все, що виходить за ці рамки за ціною, умовно кажучи, викреслюється.

Якщо, наприклад, в США, ЄС, Канаді попит став повертатися, більшість людей набуває вже не дешевші, а преміальні товари, то в Україні - навпаки. У нас відбувається серйозне скорочення купівельної спроможності. І торгові мережі, магазини, підлаштовуються під це.

У кращому становищі продуктові магазини і аптеки, а також все, що пов'язано з приватними медичними клініками. Продають більше дешевої продукції. При цьому такої продукції потрібно продати 3-5 одиниць, щоб вийти на рівень продажу однієї, але з більш високою націнкою. Ось тільки преміум, як я зазначав, зараз не по кишені більшості українців.

Треба відзначити, що продавці не тримають низьку націнку на соціальні продукти харчування. Незважаючи на це, вони збільшили продаж саме недорого асортименту.

При цьому, якщо порівняти продаж того ж сиру, то рік тому його за день продавали більше, ніж за день зараз. Відбулася заміна більш дорогих продуктів на більш дешеві. У загальній вазі споживання залишилося на колишньому рівні. Але якщо раніше купували більше продуктів білкових, вітамінних, то зараз ставка на те, щоб просто наситити шлунок. Тому беруть в основному крупи, макарони, хліб.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!