ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Незабаром Україна може опинитися в ковід-ізоляції

07-05-2021 15:05

1

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що в Україні до 1 липня можуть впровадити ковідні сертифікати і так звані ковід-паспорти, які офіційно підтверджують, що громадяни пройшли повний курс вакцинації від вірусу COVID-19. Цю заяву для сайту «Коментарі» проаналізував народний депутат Верховної Ради України VI - IХ скликань Дмитро Шпенов

Ковідні сертифікати важливі для тих, хто вакцинувався і збирається подорожувати. Ряд європейських країн вже оголосили, що відкривають туристичний сезон з червня 2021 року. Для українців, які сумніваються в необхідності вакцинуватися, але хочуть з'їздити у відпустку за кордон, ковід-паспорти можуть стати вагомим аргументом змінити свою думку.

Однак є всі підстави вважати заяву глави МОЗ Максима Степанова про швидку появу ковід-паспортів звичайним піаром. Те ж саме пан міністр анонсував ще в січні, але ситуація не зрушилася з мертвої точки. Можливо, таким чином Степанов вкотре намагається відвернути увагу громадськості від провалу вакцинації і його особистої відповідальності за це.

За важливістю ковід-сертифікати є не такою значущою проблемою для влади, як поставки вакцин і нарощування темпів вакцинації. У світі зроблено 1,2 млрд щеплень, в Європі - 242 млн, в Україні - 784 тис, і тільки 419 осіб отримали дві дози вакцини. ЄС планує до кінця червня впровадити цифрові зелені сертифікати. У травні почнуть тестове використання сертифікатів Італія, Греція, Іспанія, Мальта, Болгарія, Естонія і Люксембург.

Ковід-сертифікація - дуже складний механізм. Євросоюз з його налагодженою бюрократичною системою відвів на це три місяці. Ми ж знаходимося на стадії обговорення і піару. Можна сміливо припустити, що рішення цього питання займе у влади не менше півроку. За цей час Україна і українці опиняться в міжнародній ковід-ізоляції. Це може стати ще однією підставою для залучення міністра Степанова до політичної відповідальності.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!