ДУМКИ

Сергій Магера : Росія готується закрити небо - які загрози це несе

12-05-2021 14:05

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

Президент Росії Володимир Путін вніс 11 травня в Державну думу законопроект про денонсацію Договору про відкрите небо (ДОН). З посиланням на те, США вийшли з ДОН в листопаді минулого року. Які небезпеки створює ця ситуація, виданню «Коментарі» розповів народний депутат Верховної Ради України IХ скликання Сергій Магера

Договір про відкрите небо - важливий документ у сфері контролю за озброєнням держав. Він дозволяє учасникам здійснювати спостережні польоти над територією один одного з метою контролю нарощування військової сили.

Якщо Росія вийде з Договору, то в ньому залишаться тільки дружні один одному держави, крім Білорусі. Це 32 держави Європи, більшість яких є членами НАТО, а також Україна і Грузія. Але основне протистояння відбувається по лінії НАТО-РФ. Відповідно, вихід з Договору Росії та США значно послаблює його ефективність.

США денонсували ДОН через порушення РФ, яка заборонила здійснювати обліт територій Абхазії і Південної Осетії, а також околиць Калінінграда. Де-факто обмеження поширювалися на Крим і тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей.

Варто відзначити, що Грузія в 2012 році припинила виконання своїх зобов'язань перед Росією в рамках Договору, але не вийшла з нього. Вважаю, що йти на повну денонсацію цього важливого документа недалекоглядно.

Контроль за озброєннями є важливим критерієм забезпечення військово-політичної безпеки в світі. Тому міжнародному співтовариству необхідно відновити діалог і спробувати актуалізувати Договір про відкрите небо для всіх країн.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!