ДУМКИ

Піпа Наталія Романівна : В школах Україна практично немає системи безпеки: Наталія Піпа

14-05-2021 12:05

1

Піпа Наталія Романівна

Член депутатської фракції Політичної Партії "ГОЛОС" у Верховній Раді України дев'ятого скликання

У місті Казань в гімназії №175, 11 травня 2021 року, дев'ятнадцятирічний Ільназ Галявієв, влаштував стрілялину, внаслідок якої загинуло 11 людей та 32 особи постраждало. Охорони в школі не було, однак співробітники встигли нажати тривожну кнопку. Галявієв здійснив обстріл з дробовика, на який мав дозвіл. Своєю думкою, стосовно цієї трагедії, з "Коментарями" поділилася народна депутатка України Наталія Піпа.

Те, що трапилось в Казані - дійсно жахливо, загинули діти. Трагедії можна було б запобігти, якби безпека у цій школі була на достатньому рівні.


На жаль, такі випадки трапляються, і не лише в Росії. Ми пам'ятаємо випадок зі стріляниною у Швеції і вбивство вчителя у Франції. Навіть у США, де рівень безпеки у школах досить високий: система блокування дверей, система відеоспостереження, система розпізнавання обличчя, спеціальні сканери, охорона тощо - періодично трапляються подібні трагедії.

В Україні законодавство (ст.53 Закону "Про освіту”, ст. 21 Закону "Про повну загальну середню освіту”) гарантує учням безпечні умови навчання. Але насправді в наших школах фактично відсутня система безпеки. Бо охоронець на вході до школи - це не можна назвати повноцінною безпекою. Та й варто визнати, не у кожній школі навіть є той охоронець.

Що потрібно українським школам, щоб діти навчалися в безпечному середовищі? Передусім, не варто нехтувати людським фактором. Адже саме поведінка людей в кризових ситуаціях - є ключовою. Діти губляться, коли бачать небезпеку. І вчителів і учнів потрібно навчити правильно реагувати в кризових ситуаціях. 

Щодо технічного забезпечення, на мою думку, не треба “вигадувати велосипед”. Як мінімум, треба забезпечити у кожній школі систему відеонагляду та тривожну кнопку виклику охорони чи поліції. Було б добре залучити муніципальну охорону там, де це можливо. Ідеальний варіант - забезпечити систему датчиків руху та розпізнавання обличь. Але ми ж розуміємо, що на усе це потрібні кошти. На відміну від України, уряди розвинених країн виділяють на безпеку в закладах освіти мільйони і мільярди доларів. В Україні ж ситуація протилежна. В Уряду, який не вважає освіту своїм пріоритетним напрямом, домогтися цих коштів складно. Але ми мусимо це зробити.

Сподіваюсь, після трагедії в Казані питання безпеки учнів в Україні набуде гострішого значення і ми матимемо певні рухи у цьому напрямі.
Особисто я буду тримати це питання в полі зору і вимагати в Уряду більшого забезпечення коштів на кращий рівень безпеки у закладах освіти. Адже життя і здоров’я наших дітей - це точно не те, на чому можна економити.Але, окрім того, маємо використовувати ті доступні методи, які можуть забезпечити і органи місцевого самоврядування, і самоорганізованість батьків. Щоб запобігти таким випадкам, який стався у Казані.





Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!