ДУМКИ

Сергій Томіленко : Чому українські журналісти виступають проти проекту закону про медіа

17-05-2021 16:05

0

Сергій Томіленко

голова Національної спілки журналістів України

Міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що в травні на голосування в сесійний зал Верховної Ради можуть винести законопроект про медіа. Голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко поділився з виданням «Коментарі» думкою щодо даного документа, який не сприймає медіа-спільнота

За півтора року цей законопроект об’єднав проти себе сотні українських редакцій, журналістів, блогерів, які разом із членами НСЖУ поставили свої підписи під заявою з вимогою зняти його з розгляду Верховною Радою. Шкода, що влада не чує журналістів. Попри обіцянки, текст законопроекту залишився незмінним навіть після критики європейських експертів. Автори законопроекту прикриваються виконанням зобов’язань України перед ЄС і під виглядом цих зобов’язань прагнуть протягнути інструменти цензури й тиску на ЗМІ.

Чому ми проти? Єдиним медійним регулятором влада хоче зробити Нацраду з питань телебачення і радіомовлення України. Але ж Нацраду постійно критикують і посадовці, і президент, і політики, і медійники за неефективне регулювання телерадіопростору. Так само, постійно лунає критика щодо політичної залежності регулятора від Банкової (безвідносно до прізвищ президентів). Тому не треба робити медійну революцію і обіцяти ідеального "чесного" регулятора, а варто через прийняття нових законів дати шанс Нацраді завоювати достойну репутацію і навести лад у телерадіопросторі. З іншого боку, редактори газет протестують проти того, щоб телевізійний регулятор отримав важелі впливу на пресу. За результатами опитування НСЖУ понад 85% редакторів газет проти законопроекту "Про медіа". І тому влада має зважати на таку потужну галузеву позицію.

Наші пропозиції від найбільшої журналістської організації країни:

- зняти з розгляду у Верховній Раді України законопроект "Про медіа";

-  надіслати чинний законопроект до Венеціанської комісії Ради Європи для аналізу на відповідність європейським стандартам та зобов'язанням України перед ЄС.

- розпочати реальний діалог влади з журналістами України для осучаснення медійного законодавства, приведення його у відповідність до кращих європейський зразків. Ми віримо, що в 30-й рік незалежності Україна не зробить розворот від свободи слова до цензури й залякування ЗМІ.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!