ДУМКИ

Микола Маломуж : Україна повинна підготуватися до зустрічі Байдена і Путіна

18-05-2021 11:05

0

Микола Маломуж

генерал армії України, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України

У червні, під час європейського турне президента США Джо Байдена, цілком імовірна його зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним на «нейтральному полі». Генерал армії України, екс-голова зовнішньої розвідки України Микола Маломуж висловив виданню «Коментарі» думку, що слід зробити нашій країні в ракурсі американо-російського саміту, де, ймовірно, підіймуть і українське питання

Теза, що без України не можна говорити про Україну, в даному випадку, не працює. Нам якраз вигідно, щоб на зустрічі президентів США і РФ піднімалося українське питання. І в цьому сенсі важливо готувати свою модель виходу з конфлікту. І мотивацію, яка була б цікава США, Євросоюзу. Які резони, які спільні інтереси об'єднують нас? Яка наша оцінку дій РФ, що ми пропонуємо задіяти?

Важливо мати сценарії від України - поетапні. Узгодити інтереси США і України, європейських та інших партнерів. Нагадаю, що до гіпотетичної зустрічі з Путіним у Байдена будуть вже узгоджені саміти "Великої сімки" та країн НАТО. І нам слід виробити спільний механізм впливу на РФ.

Не просто не загубитися на фоні інших тем, які будуть обговорюватися (а їх буде багато), але - стати темою глобально цікавою.

Було б правильно представити свою дорожню карту по Донбасу, свій план дій. Неофіційно довести їх до Байдена. І тоді його зустріч з Путіним це вже не буде - про Україну без України.

Але для цього повинні працювати професіонали високого класу, які знають предмет, мають контакти з американською адміністрацією, розуміють американський, британський, європейський, російський вектори. І які аргументи можуть бути важливі для того ж Байдена, для того ж Путіна, щоб він пішов на поступки.

Зараз Кремль не йде на реформування Мінських угод. Але якщо його поставити в положення, коли складно буде відмовитися, - можливо все. Важливо тепер створити такий стан і підключити к реалізації задуму максимальну кількість наших зарубіжних союзників.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!