ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Національний план вакцинації в Україні поки провалений

27-05-2021 09:05

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Народний депутат Верховної Ради VI-IХ скликань Дмитро Шпенов висловив виданню «Коментарі» думку, що якщо в Україні не збільшать темпи вакцинації, восени нас може чекати черговий локдаун з важкими економічними наслідками

В Україну прибула перша партія вакцини Pfizer в кількості 117 тис доз, куплена за гроші платників податків. Всього Україна законтрактувала у компанії Pfizer 20 млн доз. Договір був укладений завдяки особистому втручанню Президента Зеленського. За якою ціною закуплена вакцина, поки невідомо. Доставкою займався посередник Crown Agents.

Вакцинами цієї партії імунізують вчителів, медиків, військовослужбовців, співробітників структур державної безпеки і іноземних посольств в Україні.

Всього в Україну було доставлено 2,438 млн доз вакцин. 987 тис українців отримали першу дозу, 97,4 тис - дві. На сьогоднішній день в країні є 1,25 млн доз. З огляду на поточні темпи вакцинації, в середньому 12,8 тис на добу, вакцин вистачить на три місяці. В резерві - поставки Pfizer і Coronavac до кінця поточного місяця.

За рахунок чого новий міністр охорони здоров'я планує зробити за літо 10 млн доз, поки не зрозуміло. Затверджений урядом у квітні Національний план вакцинації не виконується. Минулого місяця був провал, і вже зрозуміло, що в травні теж похвалитися буде нічим.

У мене питання: навіщо уряд розробляв план вакцинації, якщо він заснований на свідомо необґрунтованих показниках? Згадайте обіцяні 5,6 млн вакцинацій в місяць. Така невідповідність заяв влади і реальних результатів шкодить національній кампанії вакцинації.

Люди і так не особливо хочуть вакцинуватися, а суперечливість заяв і планів уряду ще більше посилює проблему. Можливо, Кабміну необхідно відкоригувати показники відповідно до існуючих реалій і подивитися правді в очі, а не замилювати їх українцям.

Темпи вакцинації в Україні залишаються дуже низькими. Нас випереджають В'єтнам, Зімбабве, Нігерія, Лаос, Непал, Туніс, Уругвай, Болівія та ін. Це добре, звичайно, що в Україну завозять якісні вакцини. Можливо, це підвищить рівень довіри до процедури. Але в цілому, якщо ситуацію не змінити кардинально і не наростити темпи, то восени нас чекатиме черговий локдаун з важкими економічними наслідками.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!