ДУМКИ

Олена Мошенець : Що важливо знати про проект закону про НАБУ

28-05-2021 13:05

0

Олена Мошенець

народний депутат України IХ скликання

Парламент підтримав ініціативу вирішення кризи, пов'язаного з невизначеністю статусу і відсутністю процедури обрання і звільнення керівника Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). 21 травня за відповідний законопроект № 5459-1 проголосувало 288 нардепів. Народний депутат України IХ скликання (фракція «Слуга Народу») Олена Мошенець розповіла виданню «Коментарі», що зміниться в діяльності і статусі одного з ключових антикорупційних органів України після прийняття цього документа в цілому

Є п'ять ключових моментів щодо даного законопроекту.

Перше. У серпні 2020 року Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційним Указ президента "Про призначення А. Ситника директором Національного антикорупційного бюро України". А у вересні 2020-го КСУ визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ. А саме - щодо окремих повноважень президента України в частині призначення та звільнення директора Бюро, визначення трьох членів конкурсної комісії для обрання директора НАБУ тощо.

На думку КСУ, через кадрове питання Бюро опосередковано підпорядковується президенту України, що неприпустимо, так як загрожує правам і свободам громадян України.

КСУ звернув увагу на те, що хоча юридично НАБУ є правоохоронним органом, фактично він орган виконавчої влади. Так як складається з центрального і територіальних управлінь, отже, поширює свої повноваження на всю територію України. Тому юридично та фактично правовий статус діяльності Бюро не збігаються, а це неприпустимо.

Цей істотний пробіл і покликаний усунути законопроект № 5459-1. Він визначає статус НАБУ як центрального органу виконавчої влади із спеціальним статусом.

Друге. Законопроект погоджує положення закону про НАБУ з Конституцією України і чітко визначає межі координації діяльності Бюро Кабміном. Це робить неможливим втручання уряду в діяльність Бюро.

Третє. Директора НАБУ уряд буде призначати за конкурсом. Процедура обрання на цю посаду, згідно із законопроектом №5459-1, така:

- кандидатів на посаду глави Бюро визначає комісія з проведення конкурсу на зайняття посади директора НАБУ згідно з результатами відкритого конкурсного відбору;

- до складу конкурсної комісії входить три людини, яких визначає Кабмін, і три людини, яких визначає уряд на підставі пропозицій міжнародних партнерів України у сфері запобігання і протидії корупції (перелік таких партнерів надає МЗС);

- після проведення конкурсу Кабмін на відкритому засіданні призначає директором Бюро одного з двох представлених конкурсною комісією кандидатів, які найкраще зарекомендували себе при проведенні конкурсу.

Четверте. Зовнішню оцінку ефективності діяльності НАБУ також буде проводити комісія в складі трьох осіб, визначених Кабміном на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали України міжнародну технічну допомогу в запобіганні і протидії корупції.

П'яте. Закон не вплине на діяльність НАБУ. Нинішній глава Бюро також продовжить працювати на своїй посаді до моменту призначення нового директора НАБУ, обраного за результатами відкритого конкурсу.

Законопроект № 5459-1 - компромісний варіант. І для того, щоб Бюро надалі працювало ефективно, потрібно прийняти цей проект закону в другому читанні. Сподіваюся, це станеться найближчим часом.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!