ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Які кроки повинна зробити Україна для боротьби з режимом Лукашенка

31-05-2021 17:05

0

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Народний депутат України VIII і IX скликань Олексій Гончаренко поділився з виданням «Коментарі» своїм баченням ситуації щодо наростаючого протистояння між Україною і Білоруссю

Примусова посадка 23 травня літака в Мінську і затримання журналіста Романа Протасевича наочно показують, що Україна повинна більш жорстко реагувати на дії сусіда і чітко заявити свою позицію з приводу цих дій. Які ж кроки повинна зробити Україна?

Після інциденту з літаком ми разом з міжфракційним об'єднанням "За демократичну Білорусь" звернулися до влади України з наступними пропозиціями щодо того, як наша держава повинна реагувати на дії диктатора Лукашенка: негайно зупинити авіасполучення з Білоруссю, припинити імпорт білоруської електроенергії в Україну, ввести персональні санкції проти Лукашенка і його оточення і припинити усілякий контакт з режимом, крім питань, що стосуються політичних в'язнів і біженців.

Перші дві пропозиції в результаті були виконані: уряд України закрив авіасполучення з Білоруссю, до того ж закрив наш авіапростір для білоруських літаків. Також була заборонена поставка білоруської і російської електроенергії, правда лише до 1 жовтня. Це, безсумнівно, важливі кроки, але наше міжфракційне об'єднання наполягає на тому, щоб всі вищеназвані пункти були виконані. Нагадаю, ПАРЄ рекомендувала всім членам Ради Європи припинити співпрацю з Лукашенком до повного припинення репресій і звільнення політичних ув'язнених.

Ще з серпня минулого року, коли Лукашенко незаконно захопив владу, стало зрозуміло, що ні про яке подальше співробітництво не може бути й мови. Безсумнівно, міжнародне співтовариство, як і Україна, повинні одним єдиним фронтом жорстко тиснути на Білорусь і Лукашенка. При цьому не забувати, що єдина нитка, на якій тримається цей режим - Путін. І в той момент, коли весь демократичний світ вводить обмеження проти диктатора і його режиму, Путін запрошує Лукашенко за стіл переговорів. Тому ні в якому разі не можна послаблювати тиск і на Росію. Тільки такими діями ми можемо змусити режим Лукашенка звільнити Романа Протасевича та інших політв'язнів.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!