ДУМКИ

Андрій Кривонос : Чому президентський університет - це фарс

01-06-2021 14:06

0

Андрій Кривонос

голова директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос поділився з виданням «Коментарі» думкою щодо ідеї Володимира Зеленського про створення президентського університету для "людей майбутнього"

Фарс із президентським університетом доводить, що у нас проблеми не з освітою майбутнього, а з освіченістю у сучасності – однозначно ця ситуація показала, що плутаємо терміни та не знаємо значення слів.

1. Глава держави ініціював СТВОРЕННЯ президентського університету, який готуватиме фахівців майбутнього.

Міністр освіти та науки говорить, що БУДІВНИЦТВО президентського університету у Києві за три роки коштуватиме 7,2 млрд. грн.

СТВОРЕННЯ не дорівнює БУДІВНИЦТВУ!

2. Біокластер – знову виключно наша вигадка, такого немає в світі. Наприклад, European Cluster Collaboration Platform серед сотень галузей, у яких працюють кластери, виключно в одній використовує приставку біо- – біофармація. Говорячи про університет, маємо передбачати співпрацю із вже діючими інституціями в світі. Питання: 7,2 млрд. ми спрямовуємо на біофармацію чи просто не знаємо значення потрібних слів?

3. Тільки в минулому році вперше за нашу історію кожен університет отримав державне фінансування залежно від результатів своєї роботи та стимул розвиватись динамічніше. І буквально місяць тому відбувся запуск Школи професійного розвитку інженерів-конструкторів – спільного проєкту Державного концерну "Укроборонпром" і Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського", Кабмін створив Державний біотехнологічний університет в Харкові (біокластер знову…), і ще десятки імітацій жвавого розвитку нашої освіти без стратегії та розуміння потреб.

То нам треба робітники і розвиток профосвіти, то сучасні державні управлінці (добре, що є Трускавець з його готелями, а то Національна Академія при президентові України вже не справляється), то ще щось.

Та цьому тлі приватна ініціатива "Метінвеста" Ріната Ахметова із запуском в Маріуполі університету "Метінвест Політехніка" для молоді, яка бажає отримати інженерно-технічні професії (читай: для роботи на Метінвесті та ДТЕК), виглядає логічною і витребуваною.

4. І апогей юридичного цинізму – свідоцтво ТМ "Президентський університет", яка належала МАУП з 15.06.2001 року, втратило чинність ще менше року тому. Тож на скільки треба бути прошареним в пошуках старих думок, замість того, щоб генерувати нові?!

Дозволю висновок: "вчи матчасть".

***

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський 31 травня під час виступу на форумі "Україна 30. Освіта і наука" підписав указ про створення президентського університету , випускники якого, за його словами, "зможуть вирішувати важливі державні завдання".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!