ДУМКИ

Ігор Гарбарук : Щоб побороти корупцію, потрібно ментально змінитися кожному

02-06-2021 10:06

0

Ігор Гарбарук

заступник міністра освіти і науки України

Заступник Міністра освіти і науки України. На всеукраїнському форумі "Форум 30. Україна" розповів нам, як побороти хабарництво, та як йому протидіяти.

Питання хабарництва, це питання схеми, яка дуже давно існує в нашій країні. Я вважаю, що питання хабарництва можна вирішити спільними зусиллями. Перше, це не боятися озвучувати що в тебе вимагають хабар. Якщо це відбувається, потрібно не встидатися і не боятися якогось осудження. Потрібно викликати поліцію і фіксувати факт вимагання хабаря. З іншої сторони, на рівні керівників навчальних закладів, не важливо чи це школа, чи це профтех, чи це вищий навчальний заклад, має бути створена дуже жорстка система боротьби з хабарництвом. У нас чомусь вважається, що здача коштів на ремонт школи це нормальна ситуація. Насправді, це ненормальна ситуація, тому що держава повністю забезпечує цим школи. Також, держава виділяє великі кошти на дезінфектори та маски. Через децентралізацію ті самі школи відійшли під патронат місцевої влади, відповідно місцева влада забезпечує ці навчальні заклади. При цьому спонукати батьків до певних оплат чи доплат не дуже добре, адже це завуальована форма хабарництва. Саме тому, ми маємо не боятися і не встидатися сказати про те, що з мене вимагають хабар за те чи інше. Є інша сторона, яка звучить так, що погано брати хабар, але і погано його давати. На рівні суспільства, на рівні відповідальних органів, на рівні певних контролюючих органів, ми маємо вибудовувати систему. Це робота не одного дня, тому потрібно змінювати ментальність, тобто "я не беру хабарі, я не даю хабарі", "я не списую, а я чесно здаю іспити".
 Студенти бояться викликати міліцію в моменти вимагання хабарів, щоб не здаватися "білою вороною". Ми вчора говорили про Президентський університет, а саме про три ключові моменти, а саме розвиток особистості, розвиток професійних якостей і розвиток стратегічних бачень. Перше - це особистість, а особистість не боїться. Особистість приймає рішення, робить і несе за це відповідальність.

 



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!