ДУМКИ

Тарасов Олег Сергійович : Головною перевагою закону про обіг землі є те, що він нарешті з'явився легально

02-06-2021 15:06

0

Тарасов Олег Сергійович

Народний депутат України IX скликання. Член політичної партії "Слуга народу".

Верховна Рада ухвалила закон про відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року. Своєю думкою стосовно цього з "Коментарями" поділився народний депутат України Олег Тарасов.

 Головною перевагою Закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення є те, що нарешті ринок легально відкривається з 1 липня цього року і, відповідно,  купити, або ж продати землю можна буде офіційно, а не через сірі схеми, придумані в обхід мораторію.  
Ціна формуватиметься ринком, однак не може бути меншою від нормативно-грошової оцінки  земельної ділянки.
Щодо ймовірного заволодіння олігархами земельними ділянками, через підставних осіб задля отримання більшої кількості гектарів допустимих державою (тобто в обхід обмеження, встановленого на рівні 100 га землі для одного громадянина України), то в Законі прописані запобіжники, а саме - не допускається набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення за відплатними договорами у разі відсутності у набувача права власності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право. Тобто, не лише потрібно буде знайти відповідних громадян, які б погодилися на таку сумніву справу, але й потрібно, щоб вони підтвердили наявність легальних коштів для купівлі 100 га землі. При цьому розрахунок відбувається виключно в безготівковій формі. 
 Щодо референдуму, то в Законі йдеться виключно про необхідність проведення референдуму в питанні допуску іноземців до ринку землі шляхом дозволу  володіння ними українськими юридичними особами, у власності яких перебувають, або ж будуть перебувати землі сільськогосподарського призначення.
 Цей Закон багато років не могли прийняти в Україні тому, що на цьому "грали" політичні популісти, чиновники, які заробляли на державних аграрних підприємствах, на розподілі державної землі серед обраних осіб шляхом безоплатного надання земельних ділянок площею до 2 га для ведення особистого селянського господарства. Прийняття Закону можна назвати значним кроком до Європейської інтеграції, тому що це наближення до цивілізованих ринкових відносин.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!