ДУМКИ

Дмитро Шпенов : В ЄС почали видавати цифрові ковід-сертифікати. А що Україна?

02-07-2021 08:07

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

1 липня в Європейському Союзі почали видавати цифрові сертифікати, які спростять пересування в ЄС. Громадяни країн-ЄС вже можуть отримати документ, в якому міститься інформація або про вакцинацію, або про наявність імунітету після перенесеної хвороби COVID-19, або негативний ПЛР-тест. Народний депутат Верховної Ради VI-IХ скликань Дмитро Шпенов висловив виданню «Коментарі» думку, що Україна до синхронного запуску ковід-сертифікатів виявилася не готова

Зараз Кабмін України сподівається, що ЄС визнає наші сертифікати до кінця літа - тобто, як раз до кінця періоду відпусток. Поки що, за словами Міністерства охорони здоров'я (МОЗ), повністю вакцинований українець може отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію виключно в паперовому вигляді, яке з цифровим ковід-сертифікатом ЄС має мало спільного.

Днями Європейський Союз відкрив кордони для Молдови, Вірменії, Азербайджану, Чорногорії та інших, виключивши їх зі списку "небезпечних". Україна поки - на замку. І хоча, за словами представника МЗС України, це лише питання часу, яке вирішиться за пару тижнів, є думка, що ЄС не довіряє нашій статистиці. В Україні як і раніше є регіони, які не відповідають показникам "зеленої зони". Рівень вакцинації залишається низьким - 300 на 100 тис населення, а коефіцієнт нових випадків інфікування - навпаки високим (більше 4%).

Упевнений, що громадяни України хотіли б почути від уряду чіткі і зрозумілі відповіді на питання - коли українські ковід-сертифікати будуть схвалені в ЄС? Адже уряд склавши руки не сидів, технічна сторона практично готова, ПО проходить тестування. Якщо є заковика, то хто в ній винен?

А МЗС має активізуватися і прискорити процес підписання двосторонніх угод, що регламентують порядок в'їзду, з кожною країною ЄС. Інакше ми ще довго будемо "сірою зоною" для Європейського Союзу.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!