ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Чого чекати від візитів Зеленського в Берлін і Вашингтон

02-07-2021 14:07

1

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Президент України Володимир Зеленський скоро відправиться на зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель в Берлін, а потім - в Вашингтон до президента США Джо Байдена. Як можуть пройти ці зустрічі? Що потрібно зробити Зеленському, щоб не перетворити поїздки в черговий скандал? Своєю думкою з порталом «Коментарі» поділився народний депутат Верховної Ради VIII і IX скликань Олексій Гончаренко

У Берліні Зеленський і Меркель планують обговорювати питання безпеки і співробітництва двох країн. Ймовірно, мова зайде і про будівництво "Північного потоку - 2" і про те, як це може відбитися на енергетичій безпеці нашої країни. Також мова може зайти про Мінські домовленості і, можливо, обговорення іншого формату для того, щоб врегулювати ситуацію на Донбасі. Безсумнівно, Зеленському варто серйозно підійти до цього питання, так як національна і енергетична безпека країни - це вже не жарти "95 кварталу".

Звичайно, Зеленському слід піднімати питання вступу України в НАТО. Останні новини після саміту НАТО про те, що Україна потрапить в Альянс через ПДЧ - дуже обнадійливі. Саме тому важливо заручитися підтримкою не лише Балтійських країн, а й самої Німеччині. Це може дати чіткий сигнал Росії, що країни НАТО дійсно розглядають Україну як важливого партнера в Східній Європі.

У свою чергу, в Вашингтоні Байден і Зеленський будуть говорити про поглиблення українсько-американського оборонного співробітництва, розвиток проектів в сфері досліджень і випробувань, надання Україні допомоги США в сфері безпеки. Зеленському точно не слід задавати абсолютно дурні питання Байдену, як він це вже робив в інтерв'ю іноземним ЗМІ. Безсумнівно, мова зайде про реформи, темп проведення яких значно погіршився за останній час. Президенту потрібно пропонувати реальні кроки, які Україна робитиме для того, щоб наблизити надання ПДЧ в НАТО.

Дуже важливо мати чіткий план дій під час переговорів в Берліні і в Вашингтоні. Ніхто не буде слухати порожні слова. Потрібно переходити від розмов - до дій. Цього ж ми очікуємо і від наших міжнародних партнерів. Якщо Україна почне виконувати всі умови - Берліну і Вашингтону потрібно робити конкретні кроки для підтримки нашої країни.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!