ДУМКИ

Андрій Кривонос : Що означає заява про порти від Офісу президента

08-07-2021 11:07

1

Андрій Кривонос

голова директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні

Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос оцінив для видання «Коментарі» ідею української влади (її висловив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко) передати в концесію більшість українських портів

У цій новині прекрасно все - концесія, порти, Мінінфраструктури, розвиток річкового і морського судноплавства. Але рішення залишити вигідні порти у власності держави і робити це в рамках "Великого будівництва" під егідою Офісу президента - насторожує.

Вигода порту для розвитку галузі та ринку - досить реальний показник. Якщо ОП піде цим шляхом, то в концесію зможуть потрапити тільки одиниці портів, які за фактом нікому не потрібні. Головний аспект вигоди - вчора, сьогодні або завтра. Аудит державних ресурсів ми вже робили, але в ньому відповіді на питання "про яку вигоду використання ресурсів йде мова?" не отримали.

З портами ситуація ще складніша. Сам по собі порт - вершина айсберга. Важливий комплекс: під'їзні шляхи, залізнича гілка, спеціалізація порту, види обслуговуються судів.

Не виключаю, що під окремі вантажі доведеться будувати нові об'єкти на підставі сьогоднішнього технічного розвитку портового господарства.

На сьогодні це спроба привести термінали в порядок. Але для портів буде більше підходити державно-приватне партнерство, ніж концесія. Більше контролю для держави, більше можливостей для інвестицій приватних учасників, шанс врахувати особливості діяльності навколо певного вантажу, який буде йти через цей порт.

Заява про порти від Офісу президента виглядає як спроба застовпити місце - ми ж говорили. А якщо не вийде, то це вже буде інша історія.

І в кінці вже просто крик душі - тільки не треба відразу будувати нове, та ще й в кредит під гарантії майбутніх поколінь.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!