ДУМКИ

Олександр Лієв : Чому в Україні важливо розвивати культурний туризм

09-07-2021 15:07

0

Олександр Лієв

екс-міністр курортів і туризму Криму, голова Асоціації індустрії гостинності України

Голова Асоціації індустрії гостинності України (АІГУ) Олександр Лієв поділився з виданням «Коментарі» думкою про важливість розвивати в нашій країні культурний туризм

Вже майже середина липня. Україна виходить на пік туристичної активності. У пріоритетах - відпочинок біля моря, українські Карпати, українське Полісся. Люди прагнуть виїхати з міста.

Це час, щоб правильно застосувати культурний туризм - відвідування деяких культурних об'єктів чи подій, музеїв, національних парків. Останніх у нас - як у Канаді. А відвідувачів приблизно в сто разів менше. Тому що це поки непопулярна тема, а багато цікавих місць просто невідомі.

Розглянемо на прикладі Приазов'я, де ми зараз активно моніторимо ситуацію, допомагаючи розвитку курортів.

Приазов'є вже прийняло перший мільйон туристів в цьому році. А в музеях і нацпарках там - помітної активності немає. Багато туристів просто не знають про існування українського Стоунхенджу - заповідника "Кам'яні могили", який розташований частково в Донецькій, частково - в Запорізькій області. Це - унікальне місце, яке претендує на статус об'єкта під охороною ЮНЕСКО.

Є й інші цікаві об'єкти. Той же Національний парк Меотида - на Донеччині, в районі Маріуполя. Ті ж маріупольські, бердянські мелітопольські, генічеські музеї. Зараз ці ресурсу в заробіток на туристичному потоці фактично не включені.

Ми разом з "Українським культурним фондом" розробляємо рекомендації місцевим громадам, як заробляти на культурному туризмі. Наші напрацювання, зроблені на базі Приазов'я, можна буде застосувати на інші регіони.

Що ми робимо? Визначаємо методологію оцінки того, як на сьогодні реалізовано культурний туризм - і який у нього потенціал. Даємо рекомендації, як виявлений потенціал реалізувати, щоб це приносило гроші громаді.

Культурний туризм - це спосіб розширити рамки сезону для бізнесу. Для громади - можливість заробляти гроші на тому, на чому зараз вона витрачає. А для туриста - можливість не тільки засмагнути і відпочити, а й повернутися з подорожі з новими знаннями, отриманими в максимально легкій, доступній і приємній формі. Особливо важливо для тих, хто подорожує з дітьми, прищеплювати традиції, щоб жодна такого роду поїздка не обходилася без відвідування культурних об'єктів.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!