ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Що показав візит Зеленського в Берлін

13-07-2021 18:07

1

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Народний депутат Верховної Ради VIII і IX скликань Олексій Гончаренко поділився з виданням «Коментарі» думкою про візит президента України Володимира Зеленського в Німеччину, під час якого він зустрівся з президентом Франком-Вальтером Штайнмайером і канцлером Ангелою Меркель

Під час візиту Зеленського в Берлін, який проходив 11-12 липня, обговорювалися одні з найбільш важливих питань для України - національна і енергетична безпека.

Під час брифінгу Ангела Меркель відразу зазначила, що Україна і Німеччина знаходяться в дружніх відносинах і нагадала про підтримку територіальної цілісності нашої країни. Канцлер також запевнила, що Україна залишається країною, яка буде здійснювати транзит російського газу в Європу навіть після запуску "Північного потоку-2". Але поки ніякої іншої конкретики з цього питання ні Меркель, ні Зеленський не надали.

Крім цього піднімалося питання Донбасу. Меркель наполягала на необхідності імплементації так званої "формули Штайнмайера" і заявила, що її впровадження сприятиме проведенню виборів в ОРДЛО.

Також Меркель говорила про необхідність проведення реформ, особливо, судової. І вона вже не перша серед наших міжнародних партнерів піднімає це питання. Зеленському варто було б звертати на це увагу і, нарешті, почати рух в сторону здійснення цієї реформи. Іншого шляху у нашої країни немає.

Варто відзначити, що, крім зустрічі з Меркель і президентом Німеччини Штайнмайером, Зеленський побачився з можливим наступником Меркель - з кандидатом на пост канцлера Німеччини від Християнсько-демократичного союзу Армін Лашетом. Ця зустріч може закласти позитивну динаміку у відносинах з імовірним майбутнім керівником Німеччини.

В цілому переговори в Берліні мали велике значення, особливо на тлі майбутнього візиту Зеленського в Вашингтон. До того ж, Меркель на цьому тижні також відвідає США, де обговорить з Джо Байденом рух в напрямку трансатлантичної співпраці та все той же "Північний потік-2". Можу припустити, що не залишать осторонь і питання України. Будемо сподіватися, що Зеленський доніс до канцлера Німеччини всі ключові меседжі, які вона може передати Байдену.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!