ДУМКИ

Сергій Макогон : Газпром і потужності української ГТС: що відбувається

20-07-2021 12:07

0

Сергій Макогон

гендиректор ТОВ " Оператор ГТС України"

Російський Газпром викупив всі додаткові потужності української газотранспортної системи (ГТС) на серпень. Ситуацію для порталу «Коментарі» проаналізував гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон

За результатами місячного аукціону на Regional Booking Platform, що відбувся 19 липня, Газпром забронював тільки гарантовані додаткові транзитні потужності України на серпень – 15 млн кубометрів на добу, стільки ж, скільки і у попередні місяці. Оператор ГТС України з жовтня 2020-го пропонує додаткові потужності в такому обсязі. Тобто жодної сенсації не відбулося.

Відтак Газпром у сумі забронював 124 млн кубометрів на добу прокачування українською ГТС. З них – 109 млн кубометрів передбачені чинним контрактом (40 млрд кубів на рік за формулою "бери або плати") і 15 млн кубів на добу додаткових.

Але українська ГТС може транспортувати більші обсяги, проте угода з Газпромом передбачає лише зазначені 124 млн куб. м. Тому Оператор ГТС України з травня 2021 року пропонує переривчасті потужності – 63,7 млн куб. м на добу – це додаткові 2 млрд куб. м на місяць, за рахунок яких Газпром міг би наростити постачання газу до Європи та стабілізувати ціни на газових ринках Європи. Проте Газпром їх не замовляє. Попри профілактичні ремонти на російських експортних газопроводах Північний потік і Ямал-Європа, Газпром не став збільшувати бронювання українських газотранспортних потужностей. При цьому недостатній транзит Газпром компенсує відбором газу зі сховищ у Європі.

27 липня буде проведено аукціон на додаткові переривчасті потужності на серпень по точці з'єднання Суджа на кордоні Україна-РФ.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!