ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Субсидії, заборгованість і карантин: що планує Кабмін

26-07-2021 09:07

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Уряд України має намір повернути субсидії до докарантінному рівню. Своєю думкою з цього приводу з порталом «Коментарі» поділився народний депутат Верховної Ради VI-IХ скликань Дмитро Шпенов

Кабмін розробив проект постанови, згідно з яким в Україні скасовується карантинний норма про збільшення соціальних нормативів на 50%. Даний норматив був введений навесні 2020 роки для того, щоб підвищити рівень соціального захисту громадян під час карантинних обмежень.

Зокрема, пропонувалося автоматично продовжувати дію субсидій і заборонялося припиняти їх виплату. Крім того, субсидії автоматично надавалися тим, хто офіційно втратив роботу, а також на 50% збільшувалися соціальні нормативи на ЖКГ.

Тепер, коли епідеміологічна ситуація покращилася, уряд хоче скасувати норму про збільшення соціальних нормативів на 50%. Інші положення, що діють на час карантину, залишаться в силі. Логіка держави зрозуміла, вона хоче заощадити бюджетні кошти.

У бюджеті 2021 року на виплату субсидій громадянам передбачено 36,6 млрд грн. Ця сума на 27 млрд грн менше, ніж у 2020 році. До того ж за останній рік уряд значно посилив вимоги до отримання субсидій. Ряд експертів вважають, що саме ці два фактори спровокували збільшення заборгованості населення за комунальні послуги.

У двох областях України зафіксовано погіршення епідеміологічної ситуації. Темпи вакцинації у нас значно зросли і щотижня б'ють нові рекорди. Але цього недостатньо, щоб до осені сформувати колективний імунітет. Ризик повернення "червоних зон" як на місцевому, так і на національному рівні залишається. Тому не виключено, що Кабміну доведеться знову переграти питання з субсидіями назад.

Вважаю, що державі слід визначитися, яку модель житлово-комунального господарства ми будуємо. Якщо ми говоримо про повноцінну роботу ринку газу та електроенергії, то необхідно розширити програму субсидій і спростити доступ малозабезпечених і пенсіонерів до їх отримання. Той, хто добре заробляє, буде платити за ринковими тарифами, а той, кому потрібна допомога - буде отримувати субсидії. У той же час, ринок зможе працювати за конкурентними і економічно обґрунтованими тарифами.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!