ДУМКИ

Сергій Магера : Перестановки в керівництві українських спецслужб: що головне

26-07-2021 17:07

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

Кадрові ротації в силових відомствах тривають. Указом президента України звільнений голова Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України Валерій Кондратюк. Замість нього призначено Олександра Литвиненка. Перестановки в керівництві спецслужб і силових структур проаналізував для видання «Коментарі» народний депутат Верховної Ради України IХ скликання Сергій Магера

Після звільнення Авакова з посади міністра внутрішніх справ, були звільнені і два його заступника. Звільнено трьох заступників міністра оборони Тарана. Двох нібито звинувачують у корупції і розкраданні державних грошей. Очевидно, Офіс президента кадровими ротаціями хоче посилити деякі напрямки роботи силових відомств.

З якої причини прибрали Кондратюка з посади глави СЗР - невідомо. ЗМІ пов'язують його відставку зі справою українського втікача судді Чауса (викрадений навесні з території Молдови, місцезнаходження невідоме - прим. ред.). ОП обмежився публікацією відповідного указу на сайті, офіційних коментарів не давав.

Новий глава СЗР України Олександр Литвиненко - доктор політичних наук, професор, генерал-майор у відставці. З 2019 року очолював Інститут стратегічних досліджень. Працював раніше в СБУ і в РНБО. У деяких ЗМІ поширюється інформація, що Литвиненко більше теоретик, ніж практик. У той же час, ряд експертів визнають його високий професіоналізм з сфері національної безпеки. Наскільки він буде ефективним на посаді голови СЗР, покаже час.

Паралельно з'явилася інформація про те, що президент також звільнив начальника управління внутрішньої безпеки СБУ Наумова та першого заступника голови СБУ Баранецького. Але це поки тільки чутки. ОП давав суперечливі коментарі з цього приводу. Прес-секретар президента Никифоров спочатку підтвердив, що президент підписав відповідні укази, а пізніше - спростував. Думаю, слід почекати офіційної інформації і не будувати поки теорії змов.

Головне, щоб кадрові ротації в силових відомствах дійсно допомогли посилити роботу щодо захисту національних інтересів України.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!