ДУМКИ

Роман Сластьон : Українських аграріїв хочуть обкласти податком на рівні нафто- і газодобувних компаній

03-08-2021 19:08

0

Роман Сластьон

генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон розповів виданню «Коментарі» про неприємності, які готує для аграріїв держава

За минулі десять років політика державної підтримки аграрного сектору змінилася поступовим, але планомірним скасуванням минулих преференцій і все більшим затягуванням гайок в оподаткуванні сільськогосподарських виробників.

Успіх агросектору, здобутий тяжкою працею, виснажливою конкурентною боротьбою та розбудовою інфраструктури, став об’єктом особливої уваги фіскалів. Спочатку позбавили молоко- та м’ясопереробну галузь преференцій по ПДВ, далі позбавляли відшкодування при експорті по зерновим культурам, збільшували фіксований сільськогосподарський податок в рази, закрутили історію з “соєвими правками”, скасували взагалі спецрежим по ПДВ для агросектору, урізали залишки держпідтримки в два рази від обіцяного.

Нині ж планують під детінізацією обробітку землі протягнути чергове збільшення податків для тих аграріїв, які й так їх сумлінно сплачують. Мова йде про нашумівший законопроект №5600 та мінімальне податкове навантаження на гектар, яке пропонувалося робити з урахуванням єдиного соціального внеску (ЄСВ), що мало б сприяти виведенню з тіні не тільки оренди землі, а й виплат зарплати. В підсумку ЄСВ з розрахунку виключили, а планку в 5% залишили. Такий фінт за попередніми оцінками в середньому обійдеться “білим” легальним аграріям в необхідність доплати близько 300 грн/га податку.

А виходить все з того, що у головах податкових високопосадовців склався стереотип, що аграрії мають великі пільги і недоплачують порівняно з рештою галузей. Зокрема на цьому неодноразово наголошували представники Податкового комітету ВРУ, вказуючи що ефективна ставка оподаткування сільського господарства становить 1% до виручки, а для промисловості - 2% і більше.

Ми вирішили це перевірити і взяли офіційні дані Державної податкової служби по сплаті податків і Державної служби статистики по обсягу виручки в розрізі галузей економіки.

Так от, за 2019 рік ставка по вказаній методиці для сільського господарства склала - 1,2%, для всієї переробної промисловості - 0,9%, постачання електроенергії, газу, пари - 1,1%, для будівництва - 1,1%, для оптової і роздрібної торгівлі - 0,7%. Реально вище податкове навантаження лише у добувної промисловості - 6,4%, де левову частку сплати податку на прибуток забезпечують державні компанії, що видобувають природній газ та нафту. Можливо, якщо брати промисловість як середнє по добувній, переробній та енергетиці, то й буде 2%. Але поки виглядає  так, що аграріїв хочуть прирівняти до рівня нафто-газодобувних компаній. Цікаво десь в Саудівській Аравії чи Кувейті теж така логіка в податківців?



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!