ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Очікування від поїздки Зеленського в США: як уберегти Україну від провалу

26-08-2021 15:08

0

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Народний депутат Верховної Ради VIII і IX скликань Олексій Гончаренко поділився з виданням «Коментарі» думкою про майбутній візит президента України Володимира Зеленського в США, що намічений на кінець серпня

Незважаючи на те, що поїздка Зеленського в США кілька разів переносилася, остаточні дати вже затверджені. Він буде у Вашингтоні з 30 по 31 серпня. У Міністерстві закордонних справ України розповіли, що в перший день візиту Зеленський планує зустрітися з представниками української діаспори та бізнесу. А ось вже в другій день - відбудеться зустріч з Байденом. Що потрібно зробити Зеленському, щоб його візит не обернувся провалом для нашої країни?

Почнемо з того, що зустріч президентів США і України пройде не тільки в форматі делегацій, а й тет-а-тет, що важливо. У Зеленського є шанс поставити важливі питання Байдену і почути всі відповіді, що нас цікавлять.

По-перше, на цій зустрічі одним з головних питань буде питання безпеки. Всі ми прекрасно розуміємо: не дивлячись на те, що США виділяють Україні фінансову допомогу на розвиток збройних сил, нас цікавить інтеграція в НАТО і надання плану дій щодо членства в Альянсі.

На останньому саміті НАТО, який пройшов в червні, заявили, що Україна потрапить в Альянс через ПДЧ. Але головне питання - коли це станеться - все ще залишається відкритим.

По-друге, також слід обговорити і надання Україні статусу Основного союзника США поза НАТО (MNNA). Я ще навесні ініціював звернення Верховної Ради до Конгресу з цього приводу. Сьогодні я мав честь зустрітися з конгресменом від Демократичної партії США і головою Парламентської асамблеї НАТО Джеррі Конноллі. І він розвіяв міф про те, що якщо Україна отримає статус MNNA, то це закриє можливість вступу в НАТО. Тому, поки Україна не отримала ПДЧ - це реальний крок підтримки нашої країни. І сигнал для Росії, що Україна - один з найважливіших партнерів США в Східній Європи.

І, по-третє, від Зеленського чекатимуть реальних дій, реформ, темп розвитку яких за останні два роки істотно знизився. Про це вже не раз говорили наші міжнародні партнери.

У Зеленського повинен бути чіткий план. Щоб Україна не виглядала жалюгідною, щоб не здавалося, що ми з простягнутою рукою просимо якоїсь допомоги.

За підсумками зустрічі сподіваємося на рішучі дії з боку США і справжне поліпшення американо-українських відносин.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!