ДУМКИ

Муса Магомедов : Що не так з поновленням переговорів по Донбасу

30-08-2021 11:08

0

Муса Магомедов

народний депутат України IX скликання

Народний депутат Верховної Ради України IХ скликання Муса Магомедов проаналізував для порталу «Коментарі» відновлення після майже місячної перерви роботи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) переговірників щодо врегулювання конфлікту на Донбасі

Засідання ТКГ поновилися в онлайн форматі після перерви. Не обійшлося без скандалів: Росія знову намагалася залучити до переговорів засуджену в Україні за тероризм представницю "ДНР" Пирогову. Цей крок РФ продиктований лише однією метою - створювати свідомо конфліктну ситуацію, затягувати переговорний процес і намагатися демонструвати нездатність домовлятися України.

Через хворобу Леоніда Кравчука українську делегацію тимчасово очолює Олексій Резніков. Вперше в засіданні взяв участь новий спецпредставник ОБСЄ Мікко Кіннунен, який змінив Хайді Грау.

Сторони намагаються домовитися про місце проведення живих зустрічей, а не в форматі відеоконференцій. Заковика в тому, що Україна з політичних міркувань не хоче зустрічатися в Мінську. Росія на поступки не йде. Згоден, Мінськ - не ідеальна площадка для переговорів, однак нам важливо розставити пріоритети. На мій погляд, не варто самих себе заганяти в глухий кут. Зміст і результати переговорів важливіше місця їх проведення.

Позитив, звичайно, є. Важливий сам факт відновлення зустрічі ТКГ після деякої перерви.

Відсутність результатів - засмучує. Обговорюючи питання безпеки, говорили про необхідність дотримуватися режиму припинення вогню і початку розмінування. За соціально-економічної проблематики домовилися 2 вересня провести перше засідання експертної групи з екологічних проблем, пов'язаних із затопленням шахт уздовж лінії розмежування. Якщо не вирішити цих питань, екологічна катастрофа зачепить і Україну, і ОРДЛО.

В гуманітарній частині розглядали питання обміну полоненими і розблокування роботи двох КПВВ. На лінії зіткнення - сім КПВВ. Повноцінно працює один пункт пропуску, другий - двічі в тиждень пропускає володарів спецперепусток. Громадяни України не мають змоги зустрітися зі своїми родичами, вирішити свої соціальні питання, виїхати на навчання або лікування. Тому відкриття двох додаткових КПВВ, звичайно, поліпшить ситуацію з переміщенням громадян, але не вирішить.

Закликаю сторони знайти консенсус хоча б по ключових питаннях - відкриття КПВВ і режиму тиші. Люди - важливіше. Представники ОРДЛО повинні піти на зустріч і розблокувати роботу пропускних пунктів.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!