ДУМКИ

Антон Кучухідзе : Від грального бізнесу Україна вже отримала більше, ніж планувала

31-08-2021 09:08

1

Антон Кучухідзе

голова Всеукраїнської Ради Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC)

Керівник Всеукраїнської Ради гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC) Антон Кучухідзе поділився з виданням «Коментарі» думкою про те, з чим гральний бізнес закінчує літо і які є перспективи на осінь

Гральний ринок продовжує розвиватися, розширюватися. Мало не щотижня видаються нові ліцензії за абсолютно різними напрямками гральної діяльності. Вже видано понад 40 таких ліцензій, плата за які становила понад 1 млрд грн.

Реальна кількість доходів від суміжних сфер грального бізнесу також збільшується. Можна говорити, що 25-30 млрд грн бюджет України отримав від синергії роботи грального бізнесу з різними сферами. Це готелі, консалтингові структури, IT-сектор, реклама і так далі. Тобто, держава від грального бізнесу вже отримало більше грошей, ніж планувала.

Ще один плюс, що український ринок отримує визнання на Заході. 13-14 жовтня саме в Києві відбудеться найбільший, скажімо так, гемблінговий Давос. Організатором є авторитетна британська структура SBC. Київ вибрали як центр для обговорення актуальних питань і трендів грального бізнесу для всього регіону пострадянського простору та Східної Європи. Це безумовний позитив. Сигнал всім державам в регіоні, що Україна активно, динамічно розвивається. І що до нас є великий інтерес найбільших компаній. Західні гіганти дивляться на Україну і як на місток в Середню Азію, і як на можливість в цілому посилити свої позиції в регіоні.

Третій важливий момент - регуляторний. Гральна індустрія в очікуванні другого читання податкового законопроекту 2713-д, а також в очікуванні прийняття законопроекту, який прибере колізію щодо процедури призначення членів КРАІЛ (Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей).

Всі сподіваються, що базові ставки GGR (різниця між ставками і виграшів) в 10% залишиться без змін. Що будуть лише технічні правки, які внесуть ясність у визначення різних понять для роботи з податковою. А також, що поріг на податок на виграш буде збільшено (це сприяє більшому туристичного припливу іноземців в Україну, в тому числі в сферу гебмлінга).

Також потрібно розуміти, що реформа податкової системи - це прекрасно, але не менш важливо забезпечити інституційну спроможність держави працювати: Кабміну необхідно призначити конкурс на переобрання складу членів КРАІЛ, інакше можуть бути непередбачені зупинки в роботі Регулятора. Це, звичайно ж, негативний сценарій, якого Кабмін, сподіваємося, не допустить. Уряд чітко розуміє, наскільки важливим є розвиток грального бізнесу, оскільки ця реформа - яскравий приклад детінізації економіки країни із залученням іноземних інвестицій.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!