ДУМКИ

Олександр Лієв : Як український бізнес може заробити на Молдові

06-09-2021 13:09

1

Олександр Лієв

екс-міністр курортів і туризму Криму, голова Асоціації індустрії гостинності України

Екс-міністр курортів і туризму Криму, голова Асоціації індустрії гостинності України (АІГУ) Олександр Лієв поділився з порталом «Коментарі» думкою про важливість розвивати українсько-молдавські туристичні відносини

Рік тому наша АІГУ почала співпрацювати з подібною Асоціацією Молдови. За цей період підписали меморандум, обмінювалися досвідом подолання пандемії, відновлення після неї.

В цей же час президенти Володимир Зеленський і Майа Санду теж домовилися про інтенсифікацію відносин між нашими країнами. Було вже два візити президента Молдови в Україну, візит глави української держави до Молдови.

Авіакомпанія МАУ почала проводити рейси Київ-Кишинів, які були якийсь час заморожені.

Ми почали вивчати можливості один одного. І з'ясувалося, що найбільше перетинів українського кордону на в'їзд відбувається з боку Молдови. Сказати що це все туристи - не можна. Але інтенсивність перетину нашого кордону найвища саме на молдавській стороні. Раніше була на російській, але тепер, так як Росія країна-агресор, інтенсивність не та.

Громадяни Молдови масово їздять в Україну, користуються послугами наших морських, гірських (типу Буковель) курортів, займаються сіті-туризмом (в ті ж Київ, Одесу). Зараз багато говорять про те, що до нас приїхало чимало туристів з Саудівської Аварії. Так ось, з Молдови туристів приїжджає приблизно в 10 разів більше. І логічно зробити для цього потоку гостей перебування в Україні більш комфортним. Це включає в себе аудіогіди в музеях на румунському (саме цією мовою розмовляють в Молдові), інші подібні послуги.

Є й інша сторона медалі. Всі українці знають Молдову як країну. Але мало хто там бував. І мало з чим вона асоціюється.

Наша Асоціація провела навчання для турбізнесу Молдови - як формувати продукти для залучення українців. Виявляється, в Молдові багато туристичних продуктів, які могли б бути цікаві. Наприклад, унікальний, красивий замок Мімі, де виробляють вино. Або подібні пам'ятки в Пуркарь, Крікова. Це місця для романтичної подорожі, подорожі компаній, для фотосесій, які "порвуть" Instagram.

Ми про це мало що знали. І зараз в Києві проходитиме презентація цих туристичних продуктів. На даний захід зареєструвалося понад 100 українських туроператов і турагентів. Вони теж зізналися, що мало знають про Молдову. А враховуючи, що є хороше авіасполучення, що це поруч, що не потрібні візи, додатковий клопіт з документами, такий напрямок потрібно розвивати. По сусідству з нами - інша країна, яка сильно відрізняється від нашої. І вона вже більше 10 років асоційована з Європою, має безвіз і проводить великі зміни в позитивну сторону.

Також нагадаю, що українським і молдавським президентами заявлено будівництво нової дороги Київ-Кишинів. І, швидше за все, інтенсивність україно-молдавських туристичних відносин зростатиме. І українському бізнесу на цій інтенсивності можна і потрібно заробляти. Це новий тренд, ніша, яка поки що не заповнена.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!