ДУМКИ

Ігор Кондратюк : Українське кіно зараз на підйомі

11-09-2021 12:09

1

Ігор Кондратюк

телеведучий, продюсер

Щорічно в другу суботу вересня (цього разу як раз 11 вересня) відзначається День українського кіно. Телеведучий, продюсер Ігор Кондратюк поділився з порталом «Коментарі» думкою про сьогоднішній стан українського кінематографа, а також про стрічки, які останнім часом справили на нього особливе враження

Як на мене, українське кіно зараз на підйомі. І цьому сприяла значна державна підтримка. Яка, по суті, розпочалася з приходом на посаду Голови Держкіно у 2014-му році Пилипа Іллєнка. Здається, нове керівництво, вже при новому президентові, продовжує розпочату ним роботу.

Кількість знятих за цей час фільмів вже перевищує сотню.

Кількість поступово перейде (і вже переходить!) в якість. Українські фільми не просто стають учасниками світових кінофестивалів, а й беруть на них престижні премії. "Атландида" Валентина Васяновича, "Погані дороги" Наталії Ворожбит, "Донбас" Сергія Лозниці, "Ми є. Ми поруч" Романа Балаяна, і поки що найбільш титулований з-поміж сучаних українських фільмів на міжнародних фестивалях фільм Мирослава Слабошпицкого "Плем'я" - ось неповний перелік здобутків.

Мені окрім цих картин ще сподобались фільми "Додому" Нарімана Алієва, "Заборонений" Романа Бровко, фільм-м'юзикл Олени Дем'яненко "Гуцулка Ксеня", фільм Ахтема Сейтаблаєва "Чужа молитва", всі й не згадаю. А найкасовішими в українському прокаті стали - і це логічно - нові українські комедії. "Скажене весілля" 1/2/3 та фільми Дзідзьо - "Дзідзьо контрабас" та "Дзідзьо. Перший раз". Бо в категорії блокбастери українське кіно програє Голлівуду, і буде ще довго програвати. Вартість державної підтримки, як правило - 1-2 мільйона доларів США, а виробити блокбастер коштує у 100 разів дорожче. Проте - все ще попереду!

На що я щиро сподіваюсь.

Вітаю колег зі святом! Бажаю творчої наснаги та гарного фінансування!

Чому колег? Бо я з деяких пір також причетний до світу кіно. У 2020-му разом з Іванною Дядюрою та ICTV був співпродюсером міні-серіалу Ахтема Сейтаблаєва "Доброволець, а наразі як продюсер я готуюсь до зйомок свого першого повнометражного кіно. Режисер Ігор Стеколенко, робоча назва фільму - "В зеніті".

До зустрічі в кінотеатрах України!



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!