ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Що потрібно зробити, щоб Україна опинилася в НАТО

13-09-2021 14:09

0

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Президент США Джо Байден підтримав прагнення України стати членом НАТО, однак додав, що дане рішення не залежить повністю від Сполучених Штатів. Про це в неділю в інтерв'ю телеканалу CNN розповів президент України Володимир Зеленський. Чому ми досі поза НАТО? Як стати ближче до Альянсу? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився народний депутат Верховної Ради VIII і IX скликань Олексій Гончаренко

Після поїздки Володимира Зеленського в Вашингтон розмови про шлях України в НАТО набирають оборот. Він привіз до Києва Рамкову домовленість між Міноборони України та Пентагоном, але, як виявилося, вона не настільки проривна як подають. У недавньому інтерв'ю CNN Зеленський заявив, що під час розмови з Байденом, вони обговорювали вступ до НАТО, але американський президент заявив, що рішення про вступ України в Альянс не залежить повністю від США. Так що потрібно робити Україні, щоб якомога швидше опинитися в Альянсі?

Хочу зазначити, що Рамкова домовленість насправді продовжує стару домовленість. Так, це важливо, але вона не додає нам впевненості в тому, що Україні незабаром нададуть план дій щодо членства в НАТО.

Членство в Альянсі - це довгострокова перспектива і ми рухаємося до цієї мети. Але ми могли б уже вживати ефективних заходів для захисту України. Я подавав до Верховної Ради постанову про звернення до Конгресу з приводу статусу Основного союзника США поза НАТО (MNNA). Це статус, який би гарантував нам безпеку на тлі зростаючої агресії з боку Росії. Але і тут Зеленський і "Слуга народу" захопилися протиставленням двох ініціатив: почали виправдовувати рамкову домовленість і говорити, що статус MNNA завадить вступити в НАТО. Це абсолютна неправда, і багато шановних люди підтверджували мої слова. Наприклад, з цим висловлюванням згодні колишні посли США в Україні Джон Гербст та Вільям Тейлор, а також глава Парламентської асамблеї НАТО Джеррі Коннолі. Але Рада не підтримала мою ініціативу.

Так що ж робити тепер? Очевидно, що нам потрібно рухатися по шляху реформ, про які Зеленському постійно нагадують наші міжнародні партнери. Але при цьому ми не повинні постійно просити про вступ в НАТО, про надання ПДЧ, не виглядати, ніби ми прийшли з простягнутою рукою. Україні потрібно зробити так, щоб ми стали тією країною, в якій дійсно було б зацікавлене НАТО.

А поки ми не отримали ПДЧ, потрібно зміцнювати армію, ставати сильнішими і думати, які нові оборонні домовленості і формати зможуть нам допомогти для протидії з Росією.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!