ДУМКИ

Антон Кучухідзе : Фінмоніторинг, який запропонував Мінфін, зупиняє роботу і розвиток гральної індустрії в Україні

15-09-2021 12:09

0

Антон Кучухідзе

голова Всеукраїнської Ради Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC)

Керівник Всеукраїнської Ради Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC) Антон Кучухідзе розповів виданню «Коментарі» про три важливі питаннях, які стоять на порядку денному в ракурсі розвитку грального бізнесу в Україні

Зараз для подальшого розвитку грального бізнесу важливо вирішити три актуальних питання.

Перше - врегулювання юридичного механізму по обранню членів КРАІЛ (Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей).

В кінці жовтня у кількох членів комісії, яких набирали по так званій ковідной процедурі, закінчуються контракти. І важливо, щоб Кабмін обійшов колізію, яка є в законі про легалізацію азартних ігор. Суть в тому, що є пункт 2 і пункт 3 статті 7. І Кабмін повинен керуватися саме пунктом 2, згідно з яким прерогатива з відбору членів КРАІЛ знаходиться в руках виконавчої гілки влади. Тому що у Комітетів Верховної Ради (яким подібне право надає пункт 3) немає конституційних повноважень делегувати тих чи інших суб'єктів у конкурсні комісії для обрання керівництва виконавчих органів влади.

Тут важливі два паралельні процеси. Перший - розгляд ВР законопроекту 5207-1, який зніме цю колізію на користь Кабміну і Конституції України. Другий - Кабмін буде користуватися саме пунктом 2 статті 7. І призначить конкурс з відбору членів комісії за процедурою, яка прописана в профільному законі. За ковідної процедури, по добору, контракт підписували на рік. А згідно з процедурою, прописаною в спецзаконі, членів комісії вибирають на 4 роки. А 4 роки функціонування керівного складу означає 4 роки стабільної роботи даного держоргану. Відповідно - збільшення кількості ліцензій і грошей в бюджет країни.

Друге принципове питання - податковий законопроект 2715-д. Представники UGC взяли участь у робочій зустрічі на основі підкомітету в Податковому комітеті. Ми обмінялися думками з депутатським корпусом та іншими державними органами щодо того, якою бачимо фінальну версію даного законопроекту, щоб сприяти детінізації економіки та залученню інвестицій в країну. Ми підтримуємо базові положення, які були в першому читанні. Але зараз намагаємося врегулювати технічні терміни (дуже важливі для визначення тих чи інших процесів), а також - розширити поріг суми виграшу, який буде обкладатися податком для громадян України. Плюс - максимально лібералізувати поріг на виграш для іноземців. Тому що нам дуже важливо, щоб іноземний гравець йшов саме в українську юрисдикцію, а не їздив в інші країни з більш лояльною системою податку на виграш. Сподіваємося, що депкорпус прислухається до нашої експертизи.

Третє важливе питання - проект положення Мінфіну про фінансовий моніторинг. Ми подали 142 правки до цього документу! Сподіваємося на діалог з Мінфіном, тому що, м'яко кажучи, той проект фінмоніторингу, який він запропонував, зупиняє роботу і розвиток гральної індустрії в Україні. Певні технічні речі, пропоновані Мінфіном, неможливо виконувати.

UGC - єдина системна громадська організація, до якої входять найбільші бренди організаторів азартних ігор. Ми фактично представляємо голос переважної більшості ринку. І ми повністю підтримуємо те, що організатори азартних ігор повинні проходити фінансовий моніторинг. Але не в тому вигляді, який прописаний в даному проекті. У нинішньому варіанті він не дозволить організаторам азартних ігор працювати, не дозволить детінізувати дану сферу, а створить одні проблеми.

Сподіваємося на діалог з державою. Мінфін обіцяв другу робочу зустріч. Ми до неї готові. Ми готові проходити по кожному пункту нашої експертизи. Упевнений, що інтереси держави і бізнесу в одному - щоб сфера азартних ігор розвивалася, була соціально відповідальною, а бюджет наповнювався.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!