ДУМКИ

Муса Магомедов : Участь жителів ОРДЛО у виборах до Держдуми РФ гальмує мирний процес на Донбасі

20-09-2021 11:09

1

Муса Магомедов

народний депутат України IX скликання

Понад 150 тисяч українців з непідконтрольних Києву частини Донбасу (ОРДЛО - окремі райони Донецької і Луганської областей) голосували на виборах до російської Держдуми з 17 по 19 вересня. Про те, чим це загрожує, порталу «Коментарі» розповів народний депутат Верховної Ради України IХ скликання Муса Магомедов

17-19 вересня в РФ пройшли вибори в Державну Думу. Цього разу в них беруть участь жителі ОРДЛО. Ці вибори навряд чи можна назвати демократичними і відповідними міжнародному праву.

Через пандемію російська влада дозволила голосувати три дні. При цьому не обов'язково фізично бути присутнім на виборчій дільниці. У ОРДЛО, наприклад, дозволено голосувати онлайн. До голосування залучили всіх громадян в Криму і на Донбасі, які отримали паспорти РФ. Спостерігачам був закритий доступ в райони Ростовської області, в яких голосують жителі тимчасово окупованих територій.

Росія, порушуючи стандарти ОБСЄ, норми міжнародного права, Мінські домовленості, переслідує відразу кілька цілей.

По-перше, це залучення додаткових голосів для "Єдиної Росії". На тлі підготовки до виборів окуповані території відвідували кандидати в депутати від ЕР, соціальна допомога, грошове забезпечення бюджетників зросли. Була створена спеціальна система для голосування онлайн.

По-друге, Кремль хоче продемонструвати жителям ОРДЛО, що вони не просто отримали паспорти РФ, але ще і беруть безпосередню участь у політичних процесах. Що дозволить Кремлю і далі просувати проросійські наративи.

При цьому РФ відмовляється інтегрувати тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей до свого складу. Тому весь цей спектакль з виборами на сході України - це ні що інше як інструмент затягування процесу мирного врегулювання, а також відриву територій від України.

Україна, звичайно, не визнає результати цих виборів. І МЗС, і парламент це чітко заявили, закликавши і Європарламент не визнавати такі вибори в Держдуму РФ.

Але головне, щоб самі мешканці окупованих територій зрозуміли рано чи пізно, що РФ веде з ними подвійну гру і використовує виключно як розмінну монету в своїх цілях.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!