ДУМКИ

Іван Лукеря : децентралізація – це відповідальність, а основний бар'єр розвитку ОТГ в Україні – це працювати з тим інструментарієм, який є наразі

28-09-2021 11:09

0

Іван Лукеря

Заступник Міністра розвитку громад та територій України

Іван Лукеря розповів Коментарям про необхідні кроки для збільшення ефективності роботи ОТГ в Україні, рівності громад та контролю над прийнятими громадами рішеннями відповідно до закону, Конституції, регламенту тощо.

Децентралізація – це відповідальність, а основний бар'єр розвитку ОТГ в Україні – це працювати з тим інструментарієм, який є наразі. Перший етап – навести порядок у громадах з управлінням земельними ресурсами, адже зі стартом земельної реформи вони отримали величезний земельний ресурс, а це управління публічними фінансами. Необхідно працювати з дохідно-видатковою частиною і визначати пріоритети, впорядковувати систему освіти та охорони здоров'я для того, щоб це дійсно було збалансовано. Це пакет бар'єрів, які нині перебувають у зоні відповідальності місцевого самоврядування.

Другий пакет – це вже національний рівень. Йдеться про реформування підходу щодо сплати податків до місцевого самоврядування, зокрема податку з доходу фізичних осіб. Також необхідно впорядковувати питання управління місцевими податками, адже це те, що потребує законодавчих змін.

Третій пакет – зміни до державного фінансування розвитку громад, тут теж є бар'єри. Необхідно зробити підхід до фінансування більш справедливим і комплексним для усіх територіальних громад. Наразі всі громади у фінансовому плані є рівними між собою, тобто з точки зору інструментарію вони є однаковими. Діє справедливий підхід підтримки багатшими громадами бідніших, коли перші з них мають певні вилучення з місцевих бюджетів, натомість другі отримують дотацію.

З приводу державної підтримки, то ми хочемо зробити так, щоб бідніші і багатші громади конкурували між собою за певний державний ресурс. Цей розподіл конкуренції якраз і лежить у площині реформування Фонду регіонального розвитку для того, щоб підхід до проєктів був більш справедливий, тобто щоб існувало цільове розв'язання проблем сільського, міського, гірського регіонів чи територій Азовського та Чорного морів. Зараз немає загального контролю над тим, наскільки органи місцевого самоврядування приймають свої рішення відповідно до законів, регламентів, Конституції і так далі. Я думаю, що цей механізм потрібно впроваджувати, адже він передбачений чинною Конституцією України. Варто надати місцевим державним адміністраціям (РДА і ОДА) інструменти для здійснення загального правового нагляду, моніторингу рішень, прийнятих владою на місцях. Ми маємо надію, що Закон "Про місцеві державні адміністрації" буде прийнятий до кінця цього року для того, щоб з 1 січня голови цих органів виконавчої влади отримали вказані додаткові повноваження, а установи місцевого самоврядування – допоміжну підтримку та консультації.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!