ДУМКИ

Сергій Макогон : Новий опалювальний сезон в Україні - про готовність та ризики

28-09-2021 14:09

0

Сергій Макогон

гендиректор ТОВ " Оператор ГТС України"

Росія продовжує газовий тиск на Україну і Європу. Нашу країну вона обходить газопроводами, а європейцям влаштувала газовий шантаж, змушуючи якомога швидше сертифікувати проект «Північний потік-2». Гендиректор ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Сергій Макогон розповів виданню «Коментарі» про те, чи готова ОГТСУ до нового опалювального сезону

Оператор ГТС України готовий до опалювального сезону: технічно і організаційно, відповідно до напряму своєї діяльності і законодавства.

Ми можемо використовувати реверсну схему, тобто міняти напрямки подачі газу в залежності від обсягів транзиту з різних країн. Цю операційну складність ми не раз проходили за останні роки - і до неї готові.

Однак, з огляду на рекордну ціну на газ в Європі (тисячу кубів доходить вже до 1000 доларів - прим. ред.), для нас значним ризиком є рівень розрахунків за газ всередині України. Зараз борги перед Оператором ГТС становлять приблизно 9 млрд грн. Подальше зростання заборгованості може мати критичне вплив на фінансовий стан оператора.

***

Раніше стало відомо, що Угорщина підписала довгостроковий контракт з російською компанією "Газпром" на постачання газу в обхід України. Які це несе ризики, експерти розповіли порталу "Коментарі".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!