ДУМКИ

Роман Сластьон : Агробізнес України демонструє успіхи, але є небезпека

05-10-2021 19:10

1

Роман Сластьон

генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Хоч 2021 рік і став дуже успішним для українського агросектору, є чинники, які не дають в повній мірі цьому порадіти. Що відбувається і чому - порталу «Коментарі» розповів генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон

Попри всі дрібні негаразди, 2021 рік стане одним з найуспішніших для агросектору України. Високі ціни, гарні врожаї, при низьких попередніх виробничих витратах – прибутковість агробізнесу цьогоріч виходить на неочікуваний раніше рівень. Якщо ще років 2-3 тому $1000/га прибутку здавалися мрією, то в 2021 році – це реальність для багатьох.

Однак такі часи досить часто змінюються періодом "цінових ножиць", - коли ціни на продукцію знижуються, а вартість ресурсів виробництва зростає галопуючими темпами. Нещодавнє цінове ралі по енергетичних ресурсах свідчить, що цей процес вже запущено. Природній газ по 38 грн/куб.м, аміачна селітра по 19 тис. грн/т, стрімко починає зростати в ціні нафта. Від постійного оновлення цінових максимумів на ресурси тяжко щось планувати та вести спокійно бізнес.

Чи будуть триматися ціни на такому високому рівні до наступного сезону? Чи оновлять нові цінові піки? Чи все ж це короткочасний сплеск, і ціни на ресурси повернуться на психологічно сприйнятний рівень? Більшість аналітиків наразі схиляється, до того, що швидкої корекції в бік зниження не буде.

В таких умовах надзвичайно важливо не втрачати пильність і тримати витрати під контролем. Всі витрати. Адже незворотнім стає зростання і інших складових собівартості – логістика, насіння, засоби захисту рослин (ЗЗР), оплата праці, оренда плата за землю. Всі ресурси через зростання вартості почали в певній мірі забирати по частинках отриману додаткову маржу. І коли "цінові ножиці" досягнуть свого піку, лише найбільш завбачливі та ощадливі будуть продовжувати свою діяльність зі стабільним прибутком.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!