ДУМКИ

Сергій Магера : Чи дійсно свобода слова в Україні в небезпеці

21-10-2021 15:10

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

Журналісти програми «Зворотний відлік» на «UA: перший» звинуватили Офіс президента в тиску на програму, а відповідно і на свободу слова. Їх заява стала відповіддю на висловлювання Сергія Лещенка про нібито ангажованості програми через відсутність в ефірі представників «слуг народу». Своєю думкою про ситуацію з порталом «Коментарі» поділився народний депутат Верховної Ради України IХ скликання Сергій Магера

Мирослава Барчук, ведуча програми "Зворотний відлік" на "UA: перший", повідомила, що Офіс президента систематично і давно шантажує програму, вказує кого запрошувати, кого не запрошувати, висуває умови і вимагає їх виконання. Цього разу, ОП вимагав скасувати участь Гео Лероса в програмі.

Програма "Зворотний відлік" виходить з 2019 року і фінансується грошима USAID гентство США з міжнародного розвитку - вищий федеральний орган державного управління Сполучених Штатів Америки в галузі надання допомоги за кордоном). Відповідно, скандал буде в полі зору не тільки українського суспільства, а й наших міжнародних партнерів. А додайте ще недавній скандал з тиском керівництва державного "Укрексімбанку" на журналістів "Схем", які є частиною проекту "Радіо Свобода" і фінансуються Конгресом США. Цілком ймовірно, що Україна опуститися в рейтингу свободи слова.

Офіс президента звинувачення не визнав. Навпаки, закликає журналістів дотримуватися збалансованості думок і запрошувати до себе представників різних політичних сил. Сам президент Зеленський назвав ситуацію "хайпом" з боку журналістів і запевнив, що ніякого впливу ОП нібито не має - ні на журналістів, ні на депутатів монобільшості.

Мирослава Барчук звернулася до колег з проханням не мовчати і розголошувати всі випадки тиску з ОП на непідконтрольні йому ЗМІ. Опозиційні політики закликали журналістів проявити солідарність, як це було у випадку з "Укрексімбанком", і протистояти загрозам свободи слова в Україні.

Діяльність медіа повинна базуватися на принципах плюралізму думок і неупередженості. А діяльність Офісу президента - на принципах невтручання в роботу ЗМІ. Україні потрібен закон про медіа, який буде відповідати сьогоднішнім викликам і зможе захистити ЗМІ.

Чекаємо також і позицію Комітету Верховної Ради із захисту свободи слова - про факти щодо втручання в редакційну політику ЗМІ.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!