ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Вакцинуйтеся! Місць в лікарнях України вистачить не всім

22-10-2021 11:10

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Ситуація із захворюваністю на COVID-19 розвивається в Україні стрімкими темпами. За добу 21 жовтня в країні зафіксовано 23 785 нових випадків коронавирусной хвороби і 614 смертей. Це другий поспіль антирекорд за добовим приростом хворих і третій рекорд за смертністю за поточний тиждень. Ситуацію для порталу «Коментарі» проаналізував народний депутат України VI - IХ скликань Дмитро Шпенов

Згідно з офіційною статистикою, COVID-19 захворіло вже 2,7 млн населення України, померло - 62,3 тис. Серед європейських країн Україна входить в лідери по захворюваності і по смертності.

У "червоній зоні" за станом на сьогодні знаходиться п'ять областей, ще сім і місто Київ - на підході. Місця з киснем в лікарнях ще є, але заповнюються вони стрімко. І головна проблема - навантаження на медперсонал зросло. Волонтери, які допомагають медпрацівникам боротися з COVID-19 в червоних зонах, повідомляють, що вже є випадки, коли на 100 пацієнтів працює дві медсестри, а в деяких лікарнях вже застосовують протокол медичного сортування. Простими словами, рятують вже не всіх.

Позитивно, що кількість вакцинацій збільшилася. Але в загальній картині - це крапля в морі. Почасти стрибок зростання вакцинацій пов'язаний з обмеженнями, що діють в червоній зоні. Вакциновані мають куди більше свобод - вони можуть переміщатися без обмежень, відвідувати громадські місця з великим скупченням людей, не закривати свій бізнес і т.д. З 21 жовтня міжрегіональне повідомлення стало доступно тільки власникам сертифікатів про вакцинацію або "свіжих" результатів тестів. Не вакциновані змушені будуть підтверджувати свої свободи ПЛР-тестами, що, звичайно, фінансово не вигідно.

Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що локдауна не буде. Бізнес зможе працювати за умови повної вакцинації персоналу. Але, в той же час, сфери обслуговування - громадське харчування, транспорт, туризм - змушені зазнавати збитків. Адже навіть якщо співробітники будуть 100% вакциновані, то другою обов'язковою умовою для повноцінної роботи є вакцинація клієнтів. А з цим біда. Однією дозою щеплено приблизно 20%, двома - 16% українців.

Не виключено, що при таких темпах зростання захворюваності доведеться йти на ситуативні обмеження: карантин вихідного дня, продовження шкільних канікул, дистанційна робота. Адже головним фактором є наявність місць в лікарнях і вільних рук лікарів. Їх сили не безмежні. Потрібно допомогти їм і собі самим в першу чергу.

Правила прості - дотримуватися заходів особистої безпеки і, звичайно ж, вакцинуватися. Державою створені всі умови. Якщо ви ще роздумуєте, то зараз саме час зважитися. Попереду дуже складний період, і може так статися, що місць в лікарнях вистачить не всім.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!