ДУМКИ

Денис Марчук : Чому, незважаючи на рекордні врожаї, в Україні дорожчатимуть продукти

29-10-2021 14:10

2

Денис Марчук

заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради

У цьому році Україна має рекордний урожай ранніх зернових. Але на здешевлення продуктів чекати не варто. Своєю думкою, чому ми опинилися в такій ситуації, з порталом «Коментарі» поділився експерт із питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук

2021 року Україна має рекордний урожай ранніх зернових. Але продукти дорожчатимуть, оскільки зросли ціни на енергоносії – природний газ та електроенергію. Крім того, диктує вартість й світовий ринок. У результаті, як показують звіти Держстату, за 10 місяців уже зросли ціни на олію, овочі та цукор на 30%, а на крупи, борошно та хліб – на 13%.

Давайте розбиратися, чому сталося таке подорожчання.

Хліб. У структурі вартості хліба зерно займає не більше третини. Інші 70% – це енергоресурси, завдяки яким він випікається: газ та електроенергія. Водночас природний газ порівняно з минулим роком зріс у ціні для промисловості у 7-8 разів, електроенергія – у 2 рази. Відповідно, зросла і вартість хліба. Наприклад, вартість нарізного батона з початку року зросла від 3 до 5 грн.

Соняшникова олія. Якщо минулого року пляшка коштувала в середньому 42 грн., то зараз – 63 грн. І хоча у липні-серпні спостерігався деякий спад ціни, зараз ми бачимо черговий її сплеск. Це пояснюється тим, що на світовому ринку впали пропозиції щодо інших олійних культур – ріпаку, сої. Оскільки ми є найбільшим експортером соняшникової олії у світі (частка України становить 31% її світових обсягів виробництва), а попит на олію та соняшник лише зростає, зниження вартості очікувати не варто. Ще один фактор подорожчання – вже згадана вартість енергоносіїв. Крім того, подорожчала логістика. Вже зараз зросла вартість оренди вантажних вагонів на Укрзалізниці, що також вплине на кінцеву вартість продукту.

Втім, різкого стрибка цін не передбачається. Залежно від регіону вартість олії коливатиметься в межах 62-65 грн. Але якщо взимку знову зростуть ціни на енергоносії, то, безперечно, на вартості олії це теж позначиться.

Гречка . Незважаючи на те, що її цьогорічний урожай теж рекордний – 110 тис. тонн, потреби внутрішнього ринку це не забезпечить. Українці загалом споживають 150 тис. тонн гречки на рік. Це означає, що нам доведеться її у певний момент імпортувати. Вартість гречки в українських магазинах в залежності від якості коливається від 40 до 70 грн за кілограм. Водночас різкого стрибка цін не передбачається. До кінця року крупа може зрости в ціні на 5-10%.

Овочі. Борщовий набір залишається на рівні минулого року. Адже якщо капуста та картопля порівняно з минулим роком трохи подешевшали, то буряки та цибуля подорожчали. Урожай овочів цього року досить добрий і він міг би вплинути на їхню вартість. Проте ціна залишилася на тому ж рівні через подорожчання тих самих енергоносіїв і добрив. Останні додали в ціні щонайменше на 30%. Тут слід додати, що взимку овочі можуть додати в ціні, оскільки на їхнє зберігання у сховищах витрачатиметься ще більше енергоресурсів.

Як зупинити зростання цін? Держава могла б у цьому допомогти, знизивши ставку податку на додану вартість (ПДВ) на продукти. Це загальновідома світова практика, коли скорочують податки кінцевих споживачів на основні продукти харчування. Так, у Польщі це – 5%, у Німеччині – 7%, Франції – 5,5%, Нідерландах – 6%, Італії – 10%. А в Україні – 20%.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!