ДУМКИ

Сергій Магера : Шантаж мігрантами вдарить по Лукашенку

10-11-2021 15:11

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

Міграційні атаки, які проводяться з території Білорусі на польський кордон, проаналізував для видання «Коментарі» народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера

На кордоні Білорусі та Польщі – кризова ситуація .

Близько 10 тис мігрантів із країн Близького Сходу намагаються потрапити до ЄС із території Білорусі через польський кордон. Прем'єр-міністр Польщі Моравецький повідомив, що Білорусь використовує мігрантів як новий вид гібридної війни як "живий щит". Сьогодні вночі кілька груп нелегалів прорвалися на територію Польщі.

Така тактика шантажу ЄС мігрантами була прогнозованою. У травні Лукашенко заявив про те, що не протистоятиме мігрантам. Литва почала будувати мур на кордоні з Білоруссю для стримування нелегалів. За даними МЗС Литви, з початку 2021 року потік мігрантів збільшився у кілька разів і кордон перетнули близько 4 тис біженців. Польща повідомляла про тисячі спроб нелегально перетнути кордон щодня.

Загострення ситуації – це відповідь Лукашенка на санкції ЄС. 15 листопада Європейський Союз прийматиме рішення про новий санкційний пакет щодо Білорусі. Але навряд чи провокації Мінська на кордоні з Польщею виведуть із ладу санкційний механізм ЄС. Швидше, Лукашенко отримає зворотну реакцію. Використовувати людей, дітей у політичних цілях неприпустимо та аморально.

Стурбованість ситуацією висловили Європейська Комісія, НАТО, уряди Литви, Німеччини, Естонії. У терміновому порядку було зроблено такі кроки: ЄС призупинив Угоду про спрощення візового режиму з Білоруссю для чиновників режиму Лукашенка. Було ухвалено рішення прискорити рішення щодо посилення санкційного пакета щодо Мінська. З державами, через які мігранти потрапляють до Білорусі, розпочато переговори.

Питання мігрантів дуже болісне для ЄС. У 2015 році до ЄС нелегальним шляхом потрапило близько 1,5 млн. осіб. Виникла міграційна криза, яка викликала гостру дискусію між країнами-членами Євросоюзу щодо виконання своїх зобов'язань. З того часу потік мігрантів не припинявся, хоч і суттєво знизився. Зараз до інших країн, з яких тікають громадяни, додасться і Афганістан. ЄС для себе ухвалив рішення, що йому легше надавати гуманітарну та матеріальну допомогу, ніж приймати у себе біженців.

Питання мігрантів – дискусійне. А для України  ще й болісне. Адже ситуація на Донбасі змусила 1,5 млн жителів східної України залишити свої будинки та переїхати на підконтрольну територію.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!